Éjszakára megszűnik a havazás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ország keleti, északkeleti részében intenzív havazás nehezíti a közlekedést. Késnek a vonatok és a távolsági buszok, a határállomásokon csak hólánccal rendelkező autókat engednek ki- és be. Szombatra már csak futó hózáporok várhatók.

A hó Győr-Moson-Sopron, Fejér és Bács-Kiskun megyében, valamint Borsodban, Szabolcsban és Békésben nehezíti jelentősen a közlekedést. A Dunántúl déli részén és a nyugati megyékben megszűnt a havazás, ezeken a területeken erős széllökések várhatók.
Az Útinform tájékoztatása szerint a sűrű havazás és a hófúvások következtében 150-200 méterre csökkent a látótávolság az M1-es autópálya bizonyos szakaszain. Legrosszabb a helyzet Sátoraljaújhelynél és Balassagyarmatnál, ahol csupán 50-100 méterre lehet ellátni. Az autópályák burkolata többnyire havas, hókásás, a fő- és a mellékutak országszerte csak lassan járhatók. Az Útinform azt tanácsolja, hogy a hófúvásos területekre és a mellékutakra téli gumi, hólánc és gyakorlat nélkül nem tanácsos behajtani. Valamennyi határállomáson be- és kilépéskor egyaránt csak a hólánccal rendelkező tehergépkocsikat és személyautókat engedik át.
A vonatok 10-40 perces késésekkel közlekednek, Békéscsabánál azonban 60 perces késésre kell számítani. Szórványosan, de igénybe vették az országban a katasztrófavédelem által kialakított melegedőket a hóban elakadt autósok. Budapesten a főútvonalak jól járhatóak, a mellékútvonalak viszont havasak, síkosak.
Az előrejelzések szerint éjszakára mindenütt megszűnhet a havazás és szombaton már csak futó hózáporok lesznek. (MTI)