Áder Medgyessyhez fordult az "SZDSZ-közeli cégek" állami megbízásai kapcsán

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint "SZDSZ-hez közeli cégek" sorra kapnak megbízásokat a Miniszterelnöki Hivataltól (MeH) különböző, a kormányzattal kapcsolatos feladatok elvégzésére. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője e megbízások kapcsán nyílt kérdéseket tett fel Medgyessy Péter miniszterelnöknek.

Áder tudni szeretné, hogy eddig összesen hány megbízást kaptak a kormánytól az SZDSZ választási kampányában aktív szerepet vállaló cégek. A politikus pénteki sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy az EU-kommunikációs közalapítvány kuratóriuma által meghirdetett pályázaton például az SZDSZ választási kampányában részt vevő Geszti Péter cége nyert és kitért arra is: a hallgatói információs központ igazgatója információi szerint egy olyan fiatalember, akinek még nincs diplomája és egy "SZDSZ közeli cég" ügyvezetője.
Áder János tudni szeretné azt is, miként kaphatott megbízást Braun Róbert, az SZDSZ egykori kabinetfőnökének cége a kormány egyes kiemelt programjaival kapcsolatos stratégiai tervezés, tartalmi kidolgozás és az azokkal kapcsolatos kommunikációs feladatok elvégzésére a MeH-től. A fideszes politikus szerint a MeH a pályázatot nyílt eljárás mellőzésével bonyolította, Braun Róbert pedig szoros barátságban áll Keszthelyi Andrással, a kormányzati kommunikációs központ vezetőjével. A politikus összeférhetetlennek tartja azt is, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint Braun Róbert a MeH tulajdonában lévő Millenáris Kht. felügyelőbizottságának szintén tagja.
Nagyházi Gyula, a Közbeszerzések Tanácsának (KDB) sajtófőnöke pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a KDB hivatalból vizsgálja a MeH tanácsadásra vonatkozó, 33 millió forintos tárgyalásos tenderét. Az ügyben várhatóan pénteken születik döntés, ám ennek eredményét a közbeszerzési törvény szerint csak a szerdán megjelenő Közbeszerzési Értesítőben hozhatják nyilvánosságra. A Döntőbizottság nem Áder kérdései kapcsán indított vizsgálatot, hanem hivatalból, mivel nem találta elég indokoltnak a nyílt eljárás mellőzését, illetve a sürgősséget. A hirdetmény közzététele nélkül indított tárgyalásos eljárásra a MeH három céget hívott meg, a One Off Kft.-t, a Phenomenon Bt.-t, és a nyertest, ám végül csak a győztes Gaming Communications Kft. adott be ajánlatot. (MTI)