Az Egyesült Államok párbeszédet kíván Észak-Koreával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok párbeszédet kíván folytatni Észak-Koreával a nemzetközi közösségnek a koreai nukleáris program leállítására vonatkozó követeléséről - jelentette ki hétfőn Szöulban James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettes.

„Beszélni szándékozunk Észak-Koreával a nemzetközi közösségnek adandó koreai válaszról, elsősorban az atomfegyverek felszámolásáról, és elemzéseket fogunk folytatni a phenjani tisztségviselőkkel az említett célok leghatékonyabban eléréséről" - mondta újságíróknak az amerikai küldött. Kelly szerint elképzelhető, hogy az atomvita megoldását követően az Észak-Koreába irányuló kőolajszállítás felújítására is találnak lehetőséget. 
Az észak-koreai atomvita megoldására tett diplomáciai erőfeszítések jegyében vasárnap Dél-Koreába érkezett James Kelly amerikai külügyi államtitkár-helyettes hétfőn reggel egy órán át tartó megbeszélést folytatott Ro Mo Hjun megválasztott  dél-koreai elnökkel. A Reuters hírügynökség hangsúlyozta: az Egyesült Államok képviselője "beszélgetést" említett, de kerülte a felek közötti hivatalos elismerést feltételező "tárgyalás" kifejezést. Az Egyesült Államok és szövetségesei fokozott erőfeszítéseket tesznek az észak-koreai atomprogram körüli vita diplomáciai megoldására. Kelly ennek jegyében Dél-Korea után Kínában, Szingapúrban, Indonéziában és Japánban folytatja majd térségbeli látogatását.
Közben Észak-Korea vasárnap tagadta, hogy az Egyesült Államok bármely képviselője előtt valaha is beismerte volna titkos atomfegyver-programjának létezését. "Csupán az Egyesült Államok koholmánya az az állítás, miszerint beismertük volna, hogy atomfegyvereket fejlesztünk ki" - írta hírmagyarázatában a Rodong Szinmun című észak-koreai napilap. Ha a nemzetközi közösség az atomvitában büntetőszankciókhoz folyamodik, akkor Észak-Korea "még határozottabb önvédelmi intézkedéseket léptet életbe" - olvasható a kommentárban.
Az amerikai kormány októberben jelentette be, hogy James Kelly távol-keleti és csendes-óceáni ügyekkel foglalkozó külügyi államtitkár-helyettese észak-koreai látogatása idején Phenjan bevallotta neki, hogy atomfegyver-gyártási programmal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy megszegte az Egyesült Államokkal 1994-ben kötött megállapodását. Washington válaszként leállította az akkor vállalt olajszállításait. Phenjan pénteken bejelentette kilépését az atomsorompó-szerződésből, majd vasárnap felszólította Dél-Koreát, hogy vele vállvetve harcoljon az Egyesült Államok ellen. Elemzők szerint Phenjan ki akarja használni a Dél-Koreában tapasztalható növekvő Amerika-ellenes hangulatot, és éket akar verni Szöul és Washington közé. (MTI)