Romákat fenyegető rendőrök kaptak börtönbüntetést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogerősen két év négy hónap, illetve két év két hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte azt a két rendőrt a Nógrád Megyei Bíróság, akik két éve bántalmaztak és fegyverrel megfenyegettek egy roma családot - írja az Origo.

Két évvel ezelőtt a helyi kapitányság rendőrei őrizetbe vettek egy 17 éves roma fiút a Bátonyterenyéhez tartozó Kisterenyén, de mivel a szüleit nem értesítették, a család két férfi tagja később, éjszaka az egyik rendőr lakásánál érdeklődött. A szolgálatban lévő rendőr megrémült felesége értesítette a látogatásról férjét, aki egyik kollégájával a roma család házához ment. A két férfit nem találták, de gázsprayvel lefújták és fegyverükkel megfenyegették az otthon lévőket, köztük gyerekeket, az egyik fiatalembert pedig megverték. Később megtalálták a keresett férfiakat is, egyikük fejéhez pisztolyt szegeztek - írja az Origo. 
Súlyos testi sértés kísérlete, hamis tanúzásra felbujtás, közokirat-hamisítás és hivatali visszaélés miatt a Nógrád Megyei Bíróság az első fokon kiszabott három és fél éves ítéletet több mint egy évvel enyhítve sújtotta két év négy hónapos letöltendő szabadságvesztéssel az ügy elsőrendű vádlottját. Társát két vádpontban találták bűnösnek. Egy, a család női tagját korábban megütő rendőrt hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazás miatt 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélt a bíróság. Az elsőrendű vádlott sógora hamis tanúzásért és közokirat (útlevél-)hamisításért felfüggesztett börtönbüntetést kapott: őt az internetes portál információi szerint ezekre a bűncselekményekre az elsőrendű vádlott vette rá, aki ezek segítségével akart kibújni a felelősségrevonás alól.