szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank arra számít, hogy az erős forint letörése érdekében végrehajtandó bármilyen intervenció mérsékelt költséggel, 2,5-3 milliárd euróból megoldható - közölte a Credit Suisse First Boston (CSFB), egy, az MNB forrásaira hivatkozó értékelésében. A befektetési bankház úgy véli, a jegybank alulbecsüli az esetleges beavatkozás mértékét. Kedden nem lépett ki a forint a sávból.

Az MNB a hivatkozott források szerint akkora összeget szánna az intervencióra, amekkorát 1996 és 2001 között évente költött piaci beavatkozásra. A jegybank a folyó fizetési mérleghiány növekedése miatt arra számít, hogy a forintra gyakorolt nyomás korlátozott lesz, tehát a forinteladással, illetve euróvásárlással járó sterilizálás  -  amely a pénzmennyiség káros mértékű növekedése ellen szükséges  - nem jár majd akkora teherrel.
A CSFB szerint a magyar jegybank alábecsüli a tényt, hogy a pénzek beáramlása (és ezzel a forint iránti kereslet), valamint a forintra gyakorolt nyomás jelentős marad. A folyó fizetési mérleg a CSFB szerint nem ad okot aggodalomra.
A befektetési bankház egy nappal azután tette közzé véleményét, hogy a központi bank nem változtatott a 8,5 százalékos irányadó kamatlábon, meglepetést okozva ezzel a közgazdászok körében, akik a forint erőssége miatt kamatmérséklésre számítottak. A döntés elmaradása a CSFB szerint a központi bank amiatti aggodalmát tükrözi, hogy nem tudja teljesíteni a decemberre kitűzött évi 4,5 százalékos inflációs célt. Ám a CSFB kellő mozgási lehetőséget lát egy összesen 100 bázispontos kamatmérséklésre, ha a forint erősödésére gyakorolt nyomás továbbra is fennmarad. Kedden László Csaba pénzügyminiszter hasonló értelemben nyilatkozott Bécsben az újságíróknak.
A forint kedden délután 15.30 órakor 14,95 százalékon állt a sávon belül, szemben a hétfő délutáni 14,99 százalékos zárással. Az overnight piacon az erős hitelkereslet következtében 9,00 százalék közelébe nőttek a kamatok. A magyar valuta a kereskedés egész ideje alatt a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős szélének közelében, 14,89-14,95 százalék között mozgott. A kereskedők szerint nem nehezedett nyomás a forintra, bár vannak olyan vélemények, melyek szerint indirekt módon a jegybank is közreműködött abban, hogy a forint a sávon belül maradjon. A jegybank szóvivője azonban határozottan cáfolta, hogy az MNB eurót vásárolt volna a nyílt piacon. Az euróval 234,70 és 235,05 forint között kereskedtek, a délután jegyzett 234,75/80 forintos ár alig különbözött a hétfői 234,70/75 forintos zárástól. (MTI)

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

A csokosoknak illetékmentes lesz a lakásvásárlás

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

Stagnál a koronavírus-koncentráció a hazai városok szennyvizében

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban

A látogatók előtt támadtak rá medvék egy állatkerti dolgozóra Sanghajban