Újabb brit egységek indulnak az Öböl-térségbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alig egy nappal Tony Blair erőteljes háborús figyelmeztetése után a  brit védelmi minisztérium bejelentette: újabb élőerőt és hadfelszerelést indítanak a Perzsa-öbölbe, számszerű részletekkel azonban nem szolgált. A közlemény szerint hamarosan útra kel a királyi tengerészgyalogság egyik különlegesen kiképzett egysége, amelyet "jelentős számú szállító járművel is ellátnak".

A tárca szerint a tengerészgyalogosokat egyelőre "felderítő feladatokra" küldik a térségbe, várhatóan légi úton. "Nagyarányú felszerelés-áthelyezési műveletet" is bejelentett kedden a brit védelmi tárca; az átdobásra kijelölt hadfelszerelést Németországból közúton indítják el közelebbről nem közölt irányba.
Tony Blair kormányfő hétfői, szokásos havi sajtértekezletét újabb figyelmeztetésre használta fel: Szaddám Huszeinnek van még módja tömegpusztító fegyverei békés leszerelésére, ám ha erre nem hajlandó, a nemzetközi közösség erő alkalmazásával fogja megszabadítani Irakot e fegyverektől. Blair utalt rá, hogy London az ENSZ által kijelölt kereteken belül szeretne maradni, de nem feltétlenül vár egy újabb BT-határozatra az esetleges katonai fellépés előtt. Jack Straw külügyminiszter a BBC rádiónak kedden azt mondta: a brit kormány fenntartja a jogot arra, hogy katonai akciót kezdjen Irak ellen új ENSZ-mandátum nélkül is, jóllehet "jobban szeretné, ha az ENSZ égisze alatt lehetne a végére járni az ügynek".
   
A királyi haditengerészet már a hétvégén mozgásba lendült: szombaton indult el a dél-angliai Portsmouthból a Royal Navy zászlóshajója, az Ark Royal repülőgép-hordozó, amely egy 16 hajóból álló expedíciós flotta élén tart a Földközi-tenger keleti medencéje felé. A húsz éve nem látott mértékű brit haditengerészeti mozgósítás
célja a hivatalos London szerint hadgyakorlatokon való részvétel, de senki nem kétli, hogy az Irak elleni esetleges háború kezdetére az Ark Royal vezette kötelék is az Öbölben lesz. (MTI)