Irak tiltott katonai anyagokat importált az utóbbi években

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Irak, az ENSZ-szankciókkal dacolva, nagy tömegben importált az utóbbi években számára tiltott katonai anyagokat, de nem világos, hogy tömegpusztító fegyverekhez szánta-e ezeket - közölte Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőrző missziójának vezetője. Raffarin francia kormányfő új BT-határozatot követel az Irak elleni esetleges háborúhoz, Bush amerikai elnök szerint azonban Szaddám Huszein számára lejárt az idő.

Blix  a BBC rádiónak elmondta: a többek között rakétahajtóművekbe való alkatrészek titokban lebonyolított importja már önmagában is vétség az ENSZ-szankciók ellen, az azonban nem bizonyítható, hogy ezeket az alkatrészeket Irak az egyébként számára is engedélyezett rövid hatótávolságú rakétákba szánta-e, vagy a mindenképpen tiltott közepes, illetve nagy hatótávolságú rakétákba.
Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő a parlament keddi ülésén kategorikusan úgy foglalt állást, hogy egy Irak elleni háborúhoz a Biztonsági Tanács újabb határozata szükséges. Egyúttal kijelentette, hogy Franciaország semmilyen nyomásnak nem hajlandó engedni a Bagdad körül kialakult konfliktus ügyében. A jobbközép kormány vezetője nyomatékkal hangoztatta, hogy Párizs kiindulópontja nem változott, sőt "kivételesen egyértelmű": ellenzi a háborút. Dominique de Villepin külügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Irak elleni háború "nincs előre megírva". "A mi feladatunk, hogy elejét vegyük a háborúnak, s mi a nemzetközi szintéren napról-napra ennek érdekében teszünk erőfeszítéseket" - jelentette ki.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár továbbra is lehetségesnek tartja az iraki válság békés rendezését. Bízik benne, hogy megoldható a válság, "ha helyesen járunk el, fenntartjuk a nyomást Szaddám Huszein iraki elnökre, s az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-bizottság kellő eréllyel, rámenősen végzi a munkáját" - mondta keddi New York-i sajtóértekezletén. George Bush amerikai elnök szerint ugyanakkor Szaddám Huszein iraki elnök számára lejárt az idő, hogy teljesítse az ENSZ által támasztott leszerelési követeléseket. Az amerikai elnök a Fehér Házban lengyel kollégájával, Aleksander Kwasniewskivel folytatott megbeszélése alkalmával tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy "belefáradt és belebetegedett" az iraki vezetés hazudozásaiba. "Mindeddig semmi nyomát nem láttam, hogy elkezdték volna a leszerelést" - jelentette ki. (MTI)
Újabb brit egységek indulnak az Öböl-térségbe