Mától fizetni kell az M7-esért, emelkedik a matricák ára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mától már az M7-esen és az M3-as új, Füzesabonytól Polgárig tartó szakaszán is fizetniük kell az autósoknak, s a matricák ára is emelkedik. A 2003-ra érvényes autópályamatricák szerdától vásárolhatók meg az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. ügyfélszolgálati irodáiban és a benzinkutaknál.

Az ÁAK közleménye szerint az új díjas szakaszokon a megszokott módon ellenőrzik a matrica meglétét és érvényességét, pótdíjat azonban csak a türelmi idő lejárta után, február 1-jétől szabnak ki. A tavaly vásárolt éves matrica január 31-ig, az idei új éves matrica január 15-től 2004. február 15-ig lesz érvényes, azaz 1 év helyett 13 hónapig használható. A matrica megvásárlásának sem a módja, sem az ellenőrzése nem változott, ezentúl azonban csak az éves matricához tartozik műanyag-kártya, a havi és heti matricák hátlapján három nyelvű, fontos információkkal ellátott ellenőrző szelvény található, amelyet meg kell őrizni.
Az új matricákkal az árak is emelkednek: a D1-es kategóriában, amelybe a gépjárműpark 94,5 százaléka tartozik, az éves díj 24000 forintról 29000 forintra emelkedik. A havi díj mértéke 2600 forintról 3200 forintra, míg a hetié 1500 forintról 1900 forintra drágul. A 10 százalékos nettó áremelés mellett az áfakulcs is emelkedett 2003-tól, 12 százalék helyett ezentúl 25 százalék forgalmi adót kell fizetni. A ma életbe lépő gazdasági és közlekedési miniszteri rendelet új díjmentes szakaszokat jelölt ki az M1 autópályán a mosonmagyaróvári csomópont és Hegyeshalom határátkelő között, az M7-esen Budapest és az érdi csomópont között, továbbá a Székesfehérvárt elkerülő szakaszon.
Az M7-esen utazók részére teljes körű szolgáltatásokkal két új ÁAK ügyfélszolgálati iroda nyílt, emellett az M7 környezetében lévő töltőállomásokkal bővült a társaság viszonteladói hálózata. (MTI)