26 tonna veszélyes hulladék Hajdúböszörményben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

26 tonna, hordókban tárolt veszélyes hulladékot találtak egy hajdúböszörményi lakatlan családi házban. A Greenpeace szerint az anyagok közül több rákkeltő hatású lehet, a nehézfémek pedig mérgezőek - írja a Korridor.

Hajdúböszörményben még tavaly év végén több lakos bejelentést tett a kertvárosban lévő veszélyeshulladék-tárolóról. A Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség által elvégzett vizsgálat során a családi házak között lévő területen álló lakatlan házban 174 hordóban összesen 26 tonna galvániszapot, 7 hordóban pedig összesen 1 tonna transzformátorolajat találtak, a megyei katasztrófavédelem mérése szerint azonban  a radioaktív háttérsugárzás nem éri el az egészségügyi határértéket - írja a Korridor. A portál információi szerint a veszélyes hulladékokat egy azóta jogutód nélkül megszűnt cégnek kellett volna biztonságosan, megsemmisítés céljából elszállítania.
A hajdúböszörményi vállalkozó hat-nyolc éve tárolta a családi házban a veszélyes anyagokat. A környéken élők az Origo szerint attól tartanak, hogy ezek az anyagok okoztak rákos megbetegedéseket környezetüknben; nemrégiben egy hároméves kisfiúnál diagnosztizáltak veserákot. A település polgármestere szigorú vizsgálatot ígért az ügyben.
A tűzoltóság mérései alapján az anyag nem tűzveszélyes. A megyei környezetvédelmi felügyelőség elrendelte a galvánüzemből származó hulladék elszállítását; a veszélyes anyagot január végéig kell megsemmisíteni.