Washingtoni sorozatgyilkosság: a hozzátartozók perlik a fegyvergyártót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az őszi washingtoni orvlövész-sorozatgyilkosság áldozatainak hozzátartozói beperelték a gyilkos fegyvert készítő céget és azt a szakboltot, ahol a fegyvert vásárolták. A vád szerint a vállalkozások hanyagsága felelős ártatlan emberek meggyilkolásáért.

A családtagok azért perlik be a Shooter Supply nevű fegyverboltot, mert annak ellenére adtak el fegyvert a washingtoni orvlövész-ügy két gyanúsítottjának, John Alan Mohammednek és John Lee Malvónak, hogy azok nem rendelkeztek fegyvervásárláshoz szükséges engedéllyel. A Bushmaster fegyvergyártó cég - a gyilkos fegyver gyártója - azért mehet a bíróság elé, mert a felperesek szerint még akkor is folytatta a fegyvertípus szállítását az említett boltba, hogy az ellenőrző hatóságok többször megállapították: a Shooter Supply nyilvántartásából - feltehetőleg illegális értékesítések miatt - több száz fegyver hiányzik.
A családtagokat a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények ellen küzdő Brady Center nevű civil szervezet is támogatja. "Az ősszel történtek illusztrálják a legjobban, hogy ennek az iparágnak a gondatlansága ártatlan életeket követelhet" - nyilatkozta a BBC-nek Denis Henigan, a szervezet igazgatója.
Az ügyet tárgyaló bíróság szerdán úgy határozott, hogy a 17 éves gyanúsított Malvót a per alatt felnőttként kezelik, így amennyiben bűnössége bebizonyosodik, halálbüntetésre számíthat. A két gyanúsítottat azzal vádolják, hogy az ősz folyamán tizenhárom embert öltek meg távcsöves puskával, további ötöt pedig megsebesítettek.