Külföldi bankok szerint sikeres volt az MNB forintvédő intervenciója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Neves külföldi bankházak szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sikeresen védte meg múlt héten a forint árfolyamát a spekulatív tőke támadása ellen, ám a közeljövőben továbbra is ingadozni fog a fizetőeszköz árfolyama. Ezzel együtt Magyarországot a közelgő EU-csatlakozás miatt jó befektetési piacnak tartják az elemzők.

Az osztrák Die Presse napilap hétfői száma a Raiffeisen Zentralbank (RZB) elemzésére hivatkozva kitér arra, hogy a forint a múlt héten szorult helyzetbe került, de a Magyar Nemzeti Banknak két - figyelemre méltó mértékű - kamatcsökkentéssel sikerült elhárítania a spekulációs hullámot. Marie-Louise Burkhart, az RZB Magyarországgal foglalkozó kamat- és valutaelemzője szerint az írországi népszavazás és az EU koppenhágai csúcsa nyomán csatlakozási eufória tört ki, és a magas kamatok sok spekulatív tőkét vonzottak, ami felhajtotta a forint árfolyamát. A spekulatív tőke nagy része most elvonult, de a forint stabilitásának vége - vélekedett az elemző.

"Az MNB-nek a múlt héten sikerült olyan mértékben gyengítenie a forintot, hogy a végén már túl gyengének ítélte az árfolyamot, és átfordította az intervenciót euróeladássá" - áll a Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) befektetési ház hétfőn Londonban kiadott elemzésében. A DrKW értesülése szerint az ellenkező irányú, forinterősítő célú intervenció (azaz a korábban a külföldi befektetőktől vásárolt, megközelítőleg 6-7 milliárd euró egy részének eladása) 250 forint/euró körül történt. A Dresdner Bank befektetési részlegének londoni elemzői szerint a magyar jegybank ilyen irányú beavatkozása jó jel, mert egyrészt felitatja a forintgyengítő hadjárat idején a gazdaságba került túlzott forintlikviditást, másrészt mutatja, hogy az MNB továbbra is látóterében tartja az inflációt. A befektetési bank szerint várható, hogy a forint viszonylag gyorsan visszaerősödik 240 forint/euróra, vagy az alá, amely árfolyam megegyezik az MNB által töbször is jelzett kívánatos mértékkel.

A bankok elemzései megemlítették, hogy Budapest biztos menedéknek számít a befektetőknek, a magyar részvénypiac 2003-ban még profitálni fog az EU-csatlakozási lelkesedésből, de a forint a legutóbbi spekulációk után továbbra is ingatag marad. A csökkenő kamatok, a stabil növekedés és a csekély infláció együttesen jó környezet a részvénypiacok számára, miután a magyar tőzsde már tavaly is nagyon jól fejlődött, amikor (a forintban befektetőknek) 9,4 százalék pluszt hozott - áll az RZB elemzésében. (MTI)
Az MSZP szerint a Nemzeti Bank elnöke felelős a forint elleni támadásért
Árfolyamok a hvg.hu Befektetés rovatában