Mexikó perli az Egyesült Államokat a halálbüntetések miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mexikó a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordul, hogy megakadályozza siralomházban tartott tucatnyi mexikói állampolgár kivégzését.

Mexikó szerint az Egyesült Államok megsértette 54, mexikói állampolgárságú fogva tartott emberi jogait, mert nem engedte meg nekik, hogy a konzulátushoz forduljanak, ahogyan azt az 1963-as, a konzulátusi kapcsolatokat rögzítő Bécsi Konvenció előírja. A mindkét ország által aláírt egyezmény szerint a foglyok rögtön letartóztatásuk után konzulátusi segítséghez folyamodhatnak. Mexikó azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok függessze fel a kivégzéseket mindaddig, amíg a hágai bíróság nem hoz végleges döntést. A halálbüntetés kérdése folyamatos feszültségforrás a két szomszédos állam között; tavaly a mexikói elnök, Vicente Foy lemondta amerikai útját, mert Washington nem állt el egy mexikói állampolgár kivégzésétől.
Az Egyesült Államokat Európából is támadják a halálbüntetés miatt. A hágai bíróság két évvel ezelőtt tárgyalt egy hasonló esetet, amikor is két német állampolgárt ítéltek halálra, és végeztek ki, anélkül, hogy azok felvehették volna a kapcsolatot a német konzulátussal. A La Grand testvérek közül az egyiket még a hágai ítélethozatal előtt kivégezték, míg Walter La Grand-ra vonakozóan a hágai bíróság kimondta: nem ölhetik meg, de ez nem tántorította el az amerikai hatóságokat a kivégzéstől. A bíróság ítélete egyébként kötelező erejű, de az ítélőszéknek nincs elég eszköze a döntések érvényesítéséhez.
Szemle: Siralomház az interneten