Észak-Korea nem akar nukleáris fegyvert gyártani

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szöulban tárgyaló észak-koreai kormányküldöttség szerint Phenjannak nincs szándékában atomfegyvert előállítani. Észak-Korea ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy a nukleáris kérdés csakis az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokon rendezhető.

"Észak hangsúlyozta, hogy nincs szándékában atomfegyverek gyártása" - közölte a Korea-közi tárgyalásokon résztvevő dél-koreai küldöttség szóvivője, aki szerint e kijelentés azután hangzott el, hogy a dél-koreai küldöttek felszólították Phenjant: mondjon le nukleáris ambícióiról. Észak-koreai részről a kijelentés a korábbi nyilatkozatok megismétlése volt, ám az északi küldöttség továbbra is ragaszkodott az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokhoz; ugyanakkor a BBC értesülései szerint a déli fél hangsúlyozta, hogy a két Korea közötti kapcsolatok fejlesztése elképzelhetetlen, ha Phenjan nem mond le nukleáris programjáról.
Észak-Koreának már csak néhány hétre van szüksége, hogy reaktiválja nukleáris erőművét, amelyet az Egyesült Államokkal korábban kötött szerződés alapján állított le - közölte Szin Te Rok, Észak-Korea energiaipari és szénbányászati minisztere, aki ugyanakkor kijelentette, hogy a plutónium előállítására is képes reaktort kizárólag elektromos energiatermelésre kívánják használni. A miniszter szintén cáfolta, hogy Phenjannak katonai nukleáris ambíciói lennének.
Dél-Korea és Észak-Korea vöröskeresztes szervezetei szerdán megegyeztek abban, hogy februárban a fél évszázada szétszakított koreai családok újabb találkozóját szervezik meg: körülbelül száz dél-, illetve észak-koreai találkozik majd február 20. és 25-e között az észak-koreai Mont Kumgang üdülőhelyen. (MTI)