Személyiségi jogi pert nyert az Ezüsthajó Kft.

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Másodfokú jogerős döntésével a Fővárosi Bíróság (FB) csütörtökön helyben hagyta azt az elsőfokú ítéletet, amely elmarasztalta Tóth Andrást, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkárát, aki a Bánk bán című film költségvetésével kapcsolatban tett nyilatkozataival megsértette a filmet gyártó Ezüsthajó Kft. jó hírnevét.

A személyiségi jogi perben 2002 júliusában a II.-III. kerületi bíróságon született az az elsőfokú elmarasztaló ítélet, amely ellen Tóth András fellebbezett. Bár a másodfokú tárgyaláson a politikus jogi képviselője utalt arra, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságon két eljárás is folyik ez ügyben, az első fokon eljáró bírósághoz hasonlóan a Fővárosi Bíróság sem találta bizonyítottnak Tóth András állításait.
A jogerős ítélet értelmében a politikusnak közlemény formájában kell elégtételt adnia az Ezüsthajó Kft. jó hírnevét sértő állításait közlő Népszabadság és Magyar Hírlap napilapokban, valamint a Tv2 adásában. A közleménynek tartalmaznia kell, hogy Tóth András megsértette a kft. jó hírnevét azzal, hogy a Bánk bán című film finanszírozásával kapcsolatban azt mondta: azért készült a produkcióhoz két eltérő költségvetés, hogy abból ki lehessen emelni 150 millió forintot.
2001 nyarán a szocialista politikus a hozzá eljutott dokumentumokra hivatkozva úgy nyilatkozott, hogy az államilag finanszírozott produkcióhoz, a hivatalos 766 millió forintos költségvetés mellett, egy 610 millió forintos büdzsé is készült. Tóth András erre alapozva vélekedett úgy, hogy gyanúja szerint a filmgyártás során valaki vagy valakik mintegy 150 millió forintot kísérelhetnek meg kiemelni a Bánk bán költségvetéséből. (MTI)