Davos: Világgazdasági Fórum az iraki beavatkozás árnyékában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A davosi Világgazdasági Fórum egyik fő témája az esetleges Irak-elleni háború gazdaságra kifejtendő hatása. A nyitóülésén arra is figyelmeztettek a közgazdászok, hogy a világ három gazdasági központjában lefékeződött a növekedés.

A csütörtökön megnyílt, hat napig tartó svájci fórumon a szakértők leginkább az iraki háborúval bővült kockázati tényezőket latolgatják. "A közel-keleti háború komoly visszaesést idézhet elő. Kérdőjelessé teheti többek közt azt az elképzelést, amely szerint az Egyesült Államok nemzeti terméke átlagban 3 százalékkal bővülhet az idén, amivel támogathatna egy 2 százalékos globális világgazdasági fellendülést" - vélekedett Gail Foster, az amerikai Business Council vezető közgazdásza. Stephen Roach, a Morgan Stanley vezető közgazdásza ennél is tovább megy: szerinte a lassuló amerikai gazdaságban egy esetleges támadás hatására kétszámjegyű recesszió következhet be.
A "katonailag jól, gazdaságilag viszont rosszul felkészült" és jelentős költségvetési hiánnyal rendelkező Egyesült Államok mellett Európa állapota sem megnyugtató - hangsúlyozzák a szakértők. Az eurótérség teljesítményének egyharmadát adó német gazdaság stagnál; elemzők szerint Németország aligha vállalja fel a munkaerőpiac szerkezeti reformjait, a szociális programok felülvizsgálatát, hogy egy 2 százalék körüli GDP növekedést érhessen el a reformokkal.
Ami Japánt illeti, Simada Haru, Koizumi kormányfő tanácsadója szerint számos közgazdász még az idei évre prognosztizált, 0,6 százalékos gazdaság növekedési előrejelzést is túlzottan derülátónak tartja, hangsúlyozva, hogy a cél teljesülése az amerikai gazdaság kilátásain múlik. A közgazdászok ugyan Kínát is esélyesnek tartják a világgazdaság motorjának szerepére, de csak közép- és hosszabb távon; jelenleg - mint mondják - komoly hajtóerő csak az Egyesült Államokból érkezhet.
A svájci hegyi városban minden idők legszigorúbb biztonsági rendszabályait léptették életbe a tanácskozás idejére: tízmillió dollárt fordítottak a biztonsági intézkedésekre, rendőrök százai járőröznek a városban és a légtérben is teljes a zárlat. A svájci kormány közlése szerint még a legkisebb repülőgépeket is lelövik, ha azok nem engedelmeskednek a légiirányítók utasításainak. (MTI)