Világszerte tovább nő a munkanélküliség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint a munkanélküliség világszerte tovább nő az idén, miután tavaly több mint 10 százalékkal 180 milliósra, minden idők rekordjára nőtt a világ országaiban.

Az ILO pénteken kiadott jelentése szerint az exportágazatokban, például a textiliparban dolgozó nőket és az első munkahelyüket kereső fiatalokat sújtotta a legjobban tavaly a munkanélküliség. További 550 millióan dolgoznak világszerte napi 1 dollárnak vagy kevesebbnek megfelelő bérért; számuk 1998 óta nem volt ilyen nagy. "A foglalkoztatási helyzet drámaian romlik. Miközben tízmilliók csatlakoznak a munkanélküliek és a dolgozó szegények tömegéhez, a gazdasági fellendülés bizonytalan kilátásai miatt az irányzat aligha változik az idén" - olvasható a jelentésben. A munkanélküliség átlagosan 10 százalékos Latin-Amerikában, 18 százalékos a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, az információs technológiai visszaesés miatt exportveszteséget szenvedő Délkelet-Ázsiában pedig 6,5 százalékos.
Az ILO felmérése szerint a feketegazdaság ma már nem képes befogadni mindenkit, aki kiesik a törvényes foglalkoztatásból. A feketegazdaságban 1,6 milliárdan dolgoznak világszerte, miközben törvényesen 1,2 milliárd embernek van állása. Az ILO szerint kétséges az ENSZ-tagországok vállalása, hogy 2015-ig felével csökkentik a szegénységet világszerte. Ehhez tíz éven belül legalább egymilliárd új munkahelyre lenne szükség, ám erre nincs kilátás. (MTI)