Vízumkényszert vezet be Magyarország Jugoszláviával szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország az idei év harmadik negyedében vezeti be a vízumkényszert Jugoszláviával szemben, de már az erre vonatkozó rendelet közzététele előtt megkezdődik a vízumok kiadása.

Bársony András, a magyar külügyminisztérium politikai államtitkára kifejtette: már a vízumrendszer bevezetése előtt legalább két hónappal megkezdődik a vízumok kiadása, elkerülendő a sorban állást Magyarország belgrádi és szabadkai konzulátusa előtt. Az államtitkár elmondta: csak a turistavízumok kiadását szabályozó előírások fognak változni, a kilencven napnál hosszabb tartózkodásra vonatkozó előírások hatályban maradnak. Az esetleges könnyítésekről egyelőre még nincs döntés, mérlegelés tárgyát képezi még a hosszabb időre szóló vízumok kiadása.
A magyarigazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozó esetleges kedvezmények csak ideiglenes jellegűek lehetnek, mert a schengeni rendszerre való teljes áttérés után Magyarország nem tehet majd különbséget a magyarok és más nemzetiségekhez tartozók között - mondta a külügyi politikai államtitkár.
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke szerint azon kell fáradozni, hogy Jugoszlávia mielőbb felkerüljön a vízummentességet biztosító schengeni fehér listára, ennek azonban - mondta - feltételei vannak, nevezetesen, a feltételezett háborús bűnösök kiszolgáltatása a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Az újvidéki Magyar Szónak nyilatkozó Dávid  hozzátette: pártja számára az a legfontosabb, hogy Magyarország uniós csatlakozása után se szűnjenek meg a mindennapi családi, gazdasági és kulturális kapcsolatok. (MTI)