Megkezdődött a 34. Magyar Játékfilmszemle

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Keddtől február 4-ig zajlik a 34. Magyar Játékfilmszemle, programján 22 nagyjátékfilmmel, 37 dokumentumfilmmel és 21 kísérleti illetve rövidfilmmel. A budapesti Millenáris Parkban a nyitóvetítésen Jancsó Miklós Kelj fel, komám, ne aludjál! című új filmje szerepel. 

Hét filmes alkotóművész és szakember kapott életműdíjat a filmes szakmától; az elismeréseket kedden, a 34. Magyar Filmszemle nyitó estjén Koltai Lajos, a szemletanács elnöke nyújtotta át. Az életműdíjat az idén Bárdy György színművész, Bíró Zsuzsa forgatókönyvíró, dramaturg, Jankovics Márta gyártásvezető, Kármentő Andrásné vágó, Kovács András rendező, Luttor Mara rendező és Óvári Lajos gyártásvezető, producer kapta.
A február 4-ig tartó seregszemle játékfilmes díszbemutatóit, a nyitó és záró eseményeket a Millenáris Teátrumban rendezik, a szakmai fórumoknak a Millenáris Fogadó ad otthont. Mától várják a közönséget a Mammut moziban - a játékfilmek ismétlő vetítéseinek helyszínén -, valamint az Uránia Nemzeti Filmszínházban is. Ez utóbbiban láthatók a versenyfilmek és az információs vetítések, illetve a kísérleti és kisjátékfilmek. A közel 130 millió forintos költségvetésű filmszemle versenyprogramjában 22 játékfilm, 21 kísérleti és kisjátékfilm, valamint 37 dokumentumfilm szerepel.
A szemle előtti filmszakmai kerekasztalon Medgyessy Péter miniszterelnök is részt vett és azt ígérte, a kormány legkésőbb májusban megtárgyalja a filmtörvény tervezetét: így lehetővé válna, hogy az Országgyűlés az őszi ülésszakon megvitassa és elfogadja a filmtörvényt. A kormányfő kész kormánybiztost kinevezni a törvénnyel kapcsolatos koordinációs feladatok ellátására. Medgyessy és a filmszakma képviselői múlt heti megbeszélésükön megállapodtak abban, hogy a kormány a filmszakma ez évi ötmilliárd forintos támogatását 2006-ra tízmilliárd forintra emeli, megegyeztek továbbá arról, hogy a korábban gyártott magyar filmművészeti remekművek jogai a Nemzeti Filmarchívumhoz kerülnek. 
A Filmszemle előtt nyilvánosságra hozták a tavalyi év magyar filmekre vonatkozó forgalmazási adatait. Tavaly a mozik huszonnégy új magyar filmet mutattak be, amelyeket négy filmes cég juttatott el a közönséghez. A Budapest Film vásárolta meg a legtöbb, 16 magyar film forgalmazási jogát; az Új Budapest Filmstúdió 4, a Mokép 3, míg a Megafilm 1 mozgóképet juttatott a mozikba. A tavalyi év legtöbb, valamivel több mint 526 ezer nézőt vonzó filmje, a Valami Amerika 373 millió forintos jegybevételt produkált. A nézettségi listán a Hídember (286 ezer néző), az Ének a csodaszravasról (52 ezer 979), a Na, végre, itt a nyár! (46 ezer), a Szerelem utolsó vérig (27 ezer), a Hukkle (19 ezer) és az Utolsó blues (11 ezer) követi. A dokumentumfilmek között Almási Tamás tavalyi szemle-díjas, Sejtjeink című filmjét 4 ezren látták. A tavaly vetített 24 új magyar film összességében több mint 617,6 millió forintos jegybevételt hozott. (MTI)