Bush: az Egyesült Államok mindenképpen lefegyverzi Irakot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

George Bush amerikai elnök tegnap tartott évértékelő beszédében hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok teljes katonai hatalmával harcolni és győzni fog, ha háborúra kényszerül Irak ellen. Bush jelezte, hogy új bizonyítékokat mutatnak be az ENSZ-nek a jövő héten, ám az USA elszánta magát Irak lefegyverzésére a világszervezet támogatása nélkül is. Demokrata politikusok szerint még mindig nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy Irakot meg lehessen támadni.

Az elnök a kongresszus két háza előtt tartott évértékelő beszédében felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy február 5-én üljön össze és hallgassa meg Colin Powell külügyminisztert, aki amerikai hírszerzési értesülések alapján tájékoztatni fogja a testületet Irak fegyvergyártási programjairól. Bush azonban értésre adta, hogy elszánta magát Irak lefegyverzésére az ENSZ támogatása nélkül is. "Konzultálni fogunk, de ne legyen félreértés: ha Szaddám Huszein nem szerel le teljesen, népünk biztonsága és a világbéke érdekében egy koalíciót vezetve fogjuk őt leszerelni." Az elnök bírálta bírálóit, akik azt mondják, "addig ne cselekedjünk, amíg nincs közvetlen fenyegetés". "Mióta jelentik be a terroristák és zsarnokok szándékaikat, figyelmeztetnek minket udvariasan, mielőtt lecsapnának?" - kérdezte az elnök, utalva arra, hogy a hírszerzési források, valamint elfogott terroristák vallomásának tanúsága szerint Szaddám Huszein terroristákat támogat és oltalmaz, köztük az al-Kaida terrorhálózat tagjait. Bush beszédében azt üzente a Perzsa-öböl térségében gyülekező amerikai erőknek, hogy sorsdöntő órák előtt állhatnak.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Bush szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa három hónapja utolsó esélyt adott Szaddám Huszein iraki elnöknek a leszerelésre, ő azonban kimutatta teljes megvetését a világszervezetet és a nemzetközi közvélemény iránt. A diktátor nem szerel le, hanem csal - hangsúlyozta George Bush. Az iraki néphez címezve szavait az elnök kijelentette, hogy az ellenség nem körbeveszi, hanem uralja a országot, s Szaddám Huszeinnek és rezsimjének az eltávolítása a hatalomból a felszabadulás napja lesz.
Az ellenzéki Demokrata Párt szerint az amerikai elnöknek többet kell tennie annak érdekében, hogy meggyőzze a világot az Irak elleni háború jogosultságáról. George Bush elnök beszédére a hivatalos demokrata válaszbeszédet Gary Locke, Washington állam kormányzója mondta el. A politikus szerint a demokraták is támogatják az elnök Irak leszerelésére irányuló törekvéseit, de úgy vélik: folytatni kell az együttműködést a szövetségesekkel, és meg kell győzni a világot arról, hogy Szaddám Huszein nem egyedül csak Amerika gondja, hanem az egész világé.
A New York Times napilap szerdai száma úgy vélte, hogy az elnök nem szolgált füstölgő pisztollyal, csak ködösen célozgatott Szaddám Huszein és az al-Kaida terrorhálózat kapcsolataira. Az elnök csapata a félelem gerjesztésével akarja felvillanyozni a közvéleményt, vagyis úgy, hogy Szaddám Huszeint összeboronálja szeptember 11-vel és Hitlerként ábrázolja, aki - Andy Card fehér házi stábfőnök szavai szerint - holokauszttal fenyegetheti a világot - írja a lap.
Bush elnök beszédében az iraki konfliktus mellett kitért a nukleáris programot folytató Észak-Korea ügyére, valamint az amerikai gazdaság helyzetére is. Az elnök tíz év alatt összesen 400 milliárd dolláros többletkiadást jelentett be a nyugdíjasok egészségbiztosítási rendszerének reformjára és a következő öt évre 15 milliárd dollárnyi pluszpénzt helyezett kilátásba az AIDS elleni küzdelemre. (MTI)