Újabb halálos lavina a Tátrában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy halálos áldozatot követelt az a lavina, amely egy iskolai kiránduláson tartózkodó gimnáziumi csoportot ragadott el a lengyel Tátrában. A hó alatt rekedt hat ember életben maradására a szakértők szerint nincs esély. Egy lengyel ügyészség vizsgálatot indít a lavinabalesetek ügyében.

A mentők és a rendőrség újabb adatai szerint a sziléziai Tychyből érkezett csoportban 13-an voltak (középiskolások és egy sportklub tagjai), közülük valószínűleg kilencet temetett be a hógörgeteg. Kedd estig három embert sikerült kiásni, egyet - egy 22 éves férfit - holtan. Feltételezés szerint így még hatan maradtak a hó alatt. Életben maradásukra gyakorlatilag nincs esély, mivel a sötétség beálltával és a rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a mentési munkálatokat fel kellett függeszteni.
Kedden további két személyt szállítottak kórházba, de őket nem temette be, csak magával ragadta a lavina. A tychyi önkormányzat válságstábot állított fel, amely gyűjti az információkat, és támogatást nyújt azoknak a családoknak, amelyeknek tagjait érte a szerencsétlenség.
Az idei télen ez már a második halálos kimenetelű lavinaszerencsétlenség volt Lengyelországban. Vasárnap a Szudétákhoz tartozó Óriás-hegység (Karkonosze) lengyel részén öt hegyi mentőt sodort el egy lavina gyakorlatozás közben. Négyen közülük - német állampolgárok - sérülésekkel ugyan, de túlélték a balesetet, ötödik társuk, egy 28 lengyel fiatalember azonban életét vesztette. A Jelenia Góra-i ügyészség vizsgálatot indított a felelősség megállapítására a vasárnapi szerencsétlenség ügyében. (MTI)