Menekülnek a thaiföldiek Kambodzsából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyakorlatilag minden kapcsolatát felfüggesztette Thaiföld Kambodzsával és lezárta az átkelőket a két ország határán. Mindez azt követően történt, hogy szerdán egy nacionalista tüntetés feldühödött tömege kifosztotta és felgyújtotta az ország phnompeni nagykövetségét. Thaiföld csütörtökön megkezdte állampolgárai kimenekítését Kambodzsából.

Egy halottja volt a két nappal ezelőtt kezdődött Thaiföld-ellenes kambodzsai megmozdulásoknak. Bangkokban választüntetések kezdődtek, s leállították a légi forgalmat is a két ország között. Mintegy 1500 diák, nyugdíjas és háziasszony vonultcsütörtökön Kambodzsa Thaiföldi nagykövetségéhez, a tüntetők elégették a szomszédos ország zászlaját és miniszterelnökének, Hun Sennek a képeit. Hírügynökségi jelentések szerint a phnompeni incidens nemcsak a szomszéd ország nagykövetségét érintette: a tüntetők thaiföldi üzleteket gyújtottak fel és fosztogattak, s támadás ért egy thaiföldi tulajdonban lévő szállodát is. A zavargásnak egy halottja volt, a nagykövetség feldúlásának egyik résztvevője.
Thaiföldről válaszlépésként százával utasítják ki az országban illegálisan tartózkodó kambodzsai munkásokat és koldusokat - jelentette ki Tammarak Iszarangura védelmi miniszter, hozzátéve: "nem leszünk könyörületesek".
Thakszin Sivanatra thaiföldi kormányfő kijelentette: a két ország közötti kapcsolatok mindaddig szünetelnek, amíg a kambodzsai fél nem ad kielégítő magyarázatot a történtekre. Szünetelnek a kulturális, gazdasági-kereskedelmi és műszaki kapcsolatok. A Reuters utal rá, hogy Kambodzsa gazdasági téren erősen rá van utalva szomszédjára, és külkereskedelmének jelentős részét is Thaifölddel folytatja.
Elemzők szerint a Thaiföld phnompeni nagykövetségén történtek nem kizárólag a tüntető fiatalok számlájára írhatóak, a zavargás megszervezéséhez, bátorításában részt vállaltak politikusok is. Ezt erősítette meg a thaiföldi nagykövet is, aki már szerdán elhagyta a kambodzsai fővárost.
A kambodzsai ellenzék vezére szerint ha a kormány valóban elejét akarta volna venni a hasonló incidenseknek, könnyen megtehette volna. Egy nyugati diplomata szerint a thaiföldi nagykövetségnél tartózkodó rendőrök nem léptek fel megfelelően az incidens során. Kambodzsai rendőrségi források szerint a nagykövetségnél tartott megmozdulás résztvevői közül csütörtökön húsz személyt vettek őrizetbe.
Szerdán a követséget azután érte a támadás, hogy egy nacionalista tüntetésen elszabadultak az indulatok. A mintegy ezer fős tömeget a kivonult rendőrség lövésekkel próbálta feloszlatni.  A tiltakozó megmozdulás résztvevői egy thaiföldi tv-sztár kijelentése ellen tiltakoztak. Suwanan Kongying a sajtóban  idézett kijelentésében állítólag azt mondta: Kambodzsa ellopta Thaiföldtől a híres Angkor Vat templomát. A televíziós személyiség tagadja, hogy ilyesmit mondott volna.
Hun Sen kambodzsai miniszterelnök kijelentette: a thaiföldi  nagykövetség elleni támadást szélsőségesek és rémhírterjesztők egy csoportja hajtotta végre. A kormányfő szerint a két ország jelenlegi viszonya aggodalomra ad okot. A történtek miatt a kambodzsai kormány szóvivője sajnálkozását fejezte ki. Mint fogalmazott, nem gondolta volna, hogy az események eddig fajulnak. A szóvivő bocsánatot kért Thaiföldtől és népétől, továbbá ígéretet tett arra, hogy megakadályozzák a hasonló incidenseket. (MTI)