A Mol értékesítette három földgáz-kiskereskedelmi cégét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Divesztíciós stratégiájának újabb lépéseként a Mol Rt. értékesítette a Zsámbékgáz Rt-ben meglévő 96,27 százalékos, a MOL-GÁZ Kft-ben lévő 89,30 százalékos, valamint a Turulgáz Rt-ben meglévő 58,42 százalékos tulajdoni részesedését a Tigáz Rt. részére.

A Mol tájékoztatása szerint a három részesedés együttes könyv szerinti értéke 2002. december 31-én 8,48 milliárd forint volt. A vételár 20,6 milliárd forint, ami a MOL-GÁZ Kft. leányvállalati kölcsöneinek átvállalását és azonnali megfizetését, valamint külső kötelezettségeihez kapcsolódó anyavállalati garanciáinak átvállalását is magában foglalja. A vételár az értékesítés zárását követően, várhatóan 2003 második negyedévében folyik be a Mol Rt-hez.
A három részesedés értékesítése egyrészt jelentős mértékű lekötött tőkét szabadít fel a társaság számára, másrészt a könyv szerinti értéket lényegesen meghaladó vételár pozitív hatással lesz a Mol Rt. eredményére is. A tranzakciók zárásához a Gazdasági Versenyhivatal illetve a MOL-GÁZ Kft. esetében a Magyar Energia Hivatal jóváhagyása is szükséges.
A bejelentés idejére a Mol részvényeinek felfüggesztését kérte a tőzsdétől. A BÉT 12 órakor indította újra a Mol részvényeinek kereskedését, ezt követően a papír ára emelkedni kezdett. (MTI)