Öngyilkosság-technikák a netről: ki a felelős?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az interneten található, öngyilkossági technikákkal foglalkozó oldalak, fórumok felelősségét veti fel a Wired magazin szájtján olvasható írás. Ön szerint felelőssé tehetőek-e az ilyen témájú oldalak akkor, ha valaki az ott olvasottakat használja fel öngyilkosságához?

Az egyik fórum, ahol öngyilkossággal kapcsolatos módszertani javaslatokat adnak egymásnak a felhasználók, legalább tíz halálesettel hozható kapcsolatba - írja a Wired - s az elhunytak rokonai szerint az oldalt felelősség terheli a halálesetekért.
Az oldalakon tapasztaletcsere folyik, olyanok elemzik egymás történeteit, akik öngyilkossági kísérletet követtek el. Az alt.sucide.holiday hírcsoport és fórum tartalmai a Wired szerint hét ember halálával hozhatók kapcsolatba. Az ilyesmit nehéz bizonyítani, ám egy alkalommal biztos, hogy az illető a szénmonoxiddal kapcsolatos tudnivalókat töltött le, mileőtt öngyilkos lett; az édesanyja kezdett később kutatni a fórumon fia aktivitása után. Más esetben csak az bizonyítható, hogy valakik ezen az oldalon keresztül találkoztak, mielőtt közös öngyilkosságot követtek volna el.

Vannak, akik szerint hasznos a tapasztalatcsere, az öngyilkosságot fontolgatókat akár el is térítheti szándékaiktól, ha a motivációkról és a következményekről olvashatnak. A bizonytalan, reményveszetett ember számára segítség, ha félelem nélkül beszélhet az öngyilkosságról.

"Azért szeretem ezt az oldalt, mert legalább tudom, hogy mások is éreznek úgy, ahogy én" - írta a fórumra a 26 éves Andrew Kurtz 1996 októberében, pár nappal azelőtt, hogy főbelőtte magát.

Egy pszichiáter a Wirednek így kommentál: "Ha ezek az emberek az én rendelőmben ülnének, a következőt mondanám. Ha ön szorongó és talajveszett, akkor teljesen illogikus, hogy szorongó és talajvesztett emberektől kérjen tanácsot."