szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elutasította a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) februári, "becsületnapi" megemlékezésének ötödik helyszínre vonatkozó kérelmét is.

A rendőrség arra hivatkozva tiltotta meg a demonstráció megtartását, hogy a téren hétvégenként sok autó parkol, és balesetveszélyes lenne a vonulás közöttük - mondta Domokos Endre János, a VBKE ügyvivője.
Az egyesület korábban a budai Várban akarta megtartani megemlékezését, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. közötti kulturális rendezvénye ezt nem tette lehetővé.  Később többek között az Andrássy útra jelentettek be felvonulást, de ezt sem engedélyezte a rendőrség, arra hivatkozva, hogy megzavarná a forgalmat. Az egyesület ötödik elutasított beadványa a Felvonulás térre vonatkozott. A Vér és Becsület további bejelentésekre készül.
A rendőrségnél rendelkezésére álló információk szerint az VBKE volt a sződligeti, Fehér karácsony néven rendezett, neonáci ifjúsági találkozó egyik szervezője.
Újhelyi István szocialista országgyűlési képviselő, a Fiatal Baloldal (FIB) elnöke az egyesülettel kapcsolatosan kérdéseket intézett a legfőbb ügyészhez. Újhelyi egyebek között arra volt kíváncsi, hogyan engedhették meg annak idején a  szervezet bejegyzését és miként válhatott közhasznúvá az egyesület. A Fiatal Baloldal elnöke úgy véli, miközben a közvélemény pontosan tudja, hogy a Vér és Becsület "nemzetközi mozgalom milyen célokat szolgál, az ügyészség asszisztál a magyar szervezet kulturális közhasznú egyesületként való bejegyzéséhez".
Polt Péter legfőbb ügyész válaszában az egyesület közhasznú jellegével összefüggésben leszögezte: a bíróság a nyilvántartásba vételkor azt vizsgálja, a szervezet alapszabálya tartalmazza-e a közhasznú szervezetekről szóló törvényben felsorolt közhasznú tevékenység valamelyikének végzését vagy támogatását. Ez alapján a VBKE nyilvántartásba vétele jogszerű volt. "Az ügyészség nem végezhet vizsgálatot alkotmányellenes tevékenységnek anyagi és jogi hátteret biztosító fedőszervezetek felderítése céljából, mivel az a nemzetbiztonsági szervek feladata" - tartalmazza a legfőbb ügyész Újhelyi István MSZP-s politikusnak írt levele. (MTI)
Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Az Adidas nagyjából feleannyiért adhatja el a Reebokot, mint amennyiért vette

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra