Európai Parlament: nem az Irak elleni egyoldalú akcióra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament csütörtökön határozatban nyilvánította ki, hogy ellenez mindenfajta egyoldalú katonai akciót Irakban.

A többség állásfoglalása szerint egy Irakra mért megelőző jellegű csapás nem állna összhangban a nemzetközi joggal. Ezért mindent el kell követni a katonai beavatkozás elkerülése érdekében. Az Európai Parlament felszólította az ENSZ-et, hogy találjon békés megoldást a válságra. A 626 tagú testület 287:209 szavazati aránnyal fogadta el az iraki helyzetről szóló határozati javaslatot, amelyet a három legnagyobb parlamenti csoportot alkotó párt, az Európai Néppárt (EPP), az Európai Szocialisták Pártja (PSE), illetve az Európai Liberális Demokrata és Reform Párt (ELDR) terjesztett elő. Az eredeti szövegben még nem szerepelt az egyoldalú katonai fellépés elutasítására vonatkozó kitétel. Ezt a szocialisták és a zöldek nyújtották be módosító indítványként, a parlament pedig a teljes határozatnál valamivel szorosabb arányban, 269 szavazattal és 233 ellenszavazattal fogadta el.
A szavazást az iraki helyzetről szerdán tartott általános politikai vita előzte meg, amelyben világosan megmutatkoztak a legnagyobb politikai csoportok közötti nézetkülönbségek. A konzervatív és keresztény pártokat tömörítő EPP nevében Hans-Gert Pöttering, a pártcsoport vezetője az iraki rendszert "bűnöző rezsimnek", Szaddám Huszein elnököt pedig "tömeggyilkosnak" és "háborús bűnösnek" bélyegezte. Enrique Barón Crespo, a szocialisták vezérszónoka ezzel szemben közvetve kételyeinek adott hangot az iraki tömegpusztító fegyverek létezésére vonatkozó bizonyítékokkal kapcsolatban, és úgy vélekedett, hogy több időt kellene hagyni az ENSZ fegyverzetellenőreinek.
A határozatban az EP megállapította, hogy az iraki kormány önmagát szigetelte el, és nem hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel. Az iraki társadalom szélsőséges mértékben militarizálódott, az országban súlyosan megsértik az emberi jogokat, és egyáltalán nem érvényesülnek a politikai és a demokratikus jogok - áll a határozatban. A képviselőtestület ennek ellenére úgy véli, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek felszámolását előíró ENSZ BT-határozat "megsértése nem indokolja a katonai fellépést", és hogy minden további lépést a Biztonsági Tanácsnak kell megtennie. (MTI)
Medgyessy az Irak lefegyverzését támogató európai vezetők között
 
Az Egyesült Államok nem győzte meg a Biztonsági Tanácsot a háború ügyében