RMDSZ-kongresszus: Medgyessy szerint a szervezet egysége a magyarság érdeke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken megkezdte munkáját Szatmárnémetiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség VII. kongresszusa. Az RMDSZ legmagasabb döntéshozatali fórumának tanácskozását Markó Béla, az RMDSZ elnöke nyitotta meg. Üdvözlő beszédében Medgyessy Péter miniszterelnök kijelentette: a magyarság érdeke az, hogy az RMDSZ egységes legyen.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai módon európai gondolatokat képvisel a magyarság érdekében, s a magyarság érdeke az, hogy az RMDSZ egységes legyen - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök üdvözlő beszédében. Medgyessy szerint a jelenlegi kormány a határon túli magyarság magyarságának megőrzését, a nyelv ápolását, a kultúra művelését, az elmúlt évszázadok történelmét jelképező épületek megőrzését, felújítását kívánja a támogatni, akár nagyobb mértékben is, mint az elmúlt időszakban. A kormányfő köszönetét fejezte ki Adrian Nastasének, akinek személyében első alkalommal volt jelen Románia miniszterelnöke egy ilyen tanácskozáson. A magyar miniszterelnöknek nemcsak az anyaországban élő 10 millió magyar iránt van felelőssége, hanem azok iránt a határon túl élő magyarok iránt is, akik a nemzet részét képezik – jelentette ki Medgyessy Péter a sajtó képviselőinek, miután távozott az RMDSZ VII. kongresszusának megnyitójáról.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az RMDSZ kettészakad februárig?
Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnöke köszöntőjében a XXI. századi magyarság legfontosabb feladatának nevezte a XX. században keletkezett sebek gyógyítását. A politikus megítélése szerint ennek egyik gyógyírja a kedvezménytörvény. Dávid Ibolya felszólította a jelenlévő két miniszterelnököt, hogy ne szalasszák el a történelmi alkalmat, amikor "történelmi kérdésekre, történelmi válaszok születhetnek a megbékélés érdekében". Ennek szellemében indítványozta, hogy a 2002 decemberében elfogadottak alapján támogassák a státustörvényt.
Az Adrian Nastase román miniszterelnökkel folytatott megbeszélésével kapcsolatban a kormányfő kijelentette: a megbeszélésen nem esett szó a kedvezménytörvényről, de román kollégájával megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen lobbiznak a Budapest-Bukarest autópálya megépítése érdekében az Európai Unió elnökénél. Medgyessy szerint konkrét megállapodásra jutottak a magyar kisvállalkozókat és befektetők hátrányosan érintő romániai idegenrendészeti törvény módosításával kapcsolatban is. A kormányfő közölte: megegyeztek Adrian Nastaséval abban, hogy kölcsönösségi alapon kezelik ezt a kérdést, és 15 ezer euró lesz az a határ, ahol befektetés esetén könnyítés jár a magyar kisbefektetőknek.
A minden korábbinál nagyobb érdeklődés közepette megkezdődött kongresszus egyik legnagyobb kérdése az, megmarad-e a szervezet egysége. Korábban ugyanis az RMDSZ tiszteletbeli elnöke, Tőkés László - a kongresszus törvényességét vitatva - a román bíróságon perbe fogta saját szervezetét, s ugyancsak a legitimitás hiányára hivatkozva távol marad a radikális ellenzéknek tekintett Reform Tömörülés is. (MTI)