szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy Szlovákia kilencedikként csatlakozik a nyolc európai vezető felhívásához, amelyben az aláírók - köztük Magyarország miniszterelnöke - támogatásukról biztosítják az Irak lefegyverzésére tett amerikai erőfeszítéseket. Az állásfoglalást a szlovén kormány is támogatja, Lettország pedig még újabb ENSZ-határozat nélkül is kész kiállni az Egyesült Államok mellett. Az ügyvezető holland kormányfő és a luxemburgi miniszterelnök ugyanakkor élesen bírálta a nyolcak kezdeményezését.

Martin Maruska szlovák kormányszóvivő csütörtök este bejelentette, hogy Dzurinda a nap folyamán telefonon beszélt a felhívás kezdeményezőjével, José Maria Aznar spanyol miniszterelnökkel, és a "megfelelő időben tett, korrekt és egyértelmű" állásfoglalásnak nevezte azt. A szlovák kormányfő teljes mértékben egyetért az aláíróknak azzal az álláspontjával, hogy csakis az egység, a szolidaritás és a nemzetközi közösség döntésképessége adhat esélyt Irak békés úton történő lefegyverzésére.
Lettország még újabb ENSZ-határozat nélkül is kész támogatni az Egyesült Államokat az Irak elleni harcban - közölte csütörtök este Vaira Vike-Freiberga elnöknő a lett közszolgálati tévében. Vike-Freiberga felsorakozott az egyes európai vezetők által jegyzett felhívás mögé, amely szolidaritást vállal az Egyesült Államokkal - jelentette a dpa. Mint külpolitikai tanácsadója, Andrejs Pildegovics pénteken közölte, "lett felfogás szerint az esetleges katonai akciót megelőzheti újabb ENSZ-határozat, de nem feltétlenül".
A szlovén kormány is támogatja az Irak kérdésében tett szolidaritási állásfoglalást. A Delo című lap pénteki száma szerint a felhívásban foglalt nézetekhez csatlakozott Janez Drnovsek szlovén elnök és Dimitrij Rupel külügyminiszter is. A ljubljanai lap szerint Anton Rop miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy a jövő héten, amikor a Biztonsági Tanács megvitatja az iraki helyzetet és a további lépéseket, összhang lesz a tagjai között. Szlovénia hozzá akar járulni a széles nemzetközi konszenzushoz - tette hozzá Rop a dpa szerint.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Az USA még március előtt háborút indít Irak ellen?
Jan Peter Balkenende ügyvezető holland kormányfő ugyanakkor élesen bírálta a nyolc európai állam- és kormányfő levelét az iraki válsággal kapcsolatban. A holland politikus szerint az amerikai Irak-politikát támogató felhívás felnagyítja az egység hiányát az európai országok között a Bagdaddal szembeni fellépés témakörében. Mint a hágai parlament csütörtök esti Irak-vitájában bejelentette, Balkenende emiatt elutasította a felhívás aláírását. Hollandia azon fáradozik, hogy hidat létesítsen az európai országok között, azokat a szóban forgó kérdéskörben egyazon álláspont kialakításához segítse - hangsúlyozta a miniszterelnök.
Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök a berlini Die Welt pénteki számában megjelenő, de már csütörtökön este ismertetett interjújában "mélységesen sajnálatosnak, botrányosnak és nem szolidárisnak" nevezte azt, hogy a felhívás szerzői nem tájékoztatták az Európai Unió többi kormányát és az EU görög elnökségét. "A nyolc ország akciója nem szolgálja az európai-amerikai szolidaritást, nem szolgálja az Európai Uniót s annak közös külpolitikáját" - közölte a luxemburgi miniszterelnök, aki érthetetlennek nevezte, hogy egy ilyen akciót nem vitatnak meg előzőleg az EU miniszteri tanácsában.
Az ügy kapcsán nyilatkozott Gerhard Schröder német kancellár is, aki csütörtökön "véleménynyilvánításnak" nevezte a nyolc európai állam- és kormányfő levelét.  Schröder számára a felhívás nem jelentett meglepetést, mindazonáltal - mint a ZDF televízió híradójában elmondta - Irak ügyében létezik uniós álláspont, mégpedig 15 tagállam álláspontja, amelyet a külügyminiszterek hétfőn rögzítettek.
George Bush amerikai elnök üdvözli a nyolc európai vezető által aláírt nyílt levelet, amelyben az aláíró államférfiak támogatásukról biztosították az Egyesült Államokat Irakkal szembeni fellépésében - közölte csütörtökön a Fehér Ház szóvivője. Ari Fleischer elmondta sajtótájékoztatóján, hogy "az elnök az elkövetkező időt nagyon sűrű és tevékeny diplomáciára használja ki, ez azonban heteket, és nem hónapokat jelent". (MTI)
Medgyessy az Irak lefegyverzését támogató európai vezetők között
Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Orbán Viktor szerencsejátékot reklámozott a Facebookon

Javította Budapest besorolását a Moody's, de viharokat is jósolnak

Javította Budapest besorolását a Moody's, de viharokat is jósolnak

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért

Gyulai István atlétikai emlékversenyt rendeznek négy éven át, 3,2 milliárdért