Németország: a CDU fölényesen nyerte a tartományi választásokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kereszténydemokrata unió (CDU) fölényes kettős győzelmet aratott a vasárnapi németországi tartományi választásokon, Hessenben és Alsó-Szászországban. A német parlament felsőházában (Bundesrat) így tovább nőtt a kereszténypártok (CDU, CSU) vezette tartományok fölénye, de nem érték el a kétharmados többséget, amelynek segítségével megtorpedózhatnák a szociáldemokrata-zöld többségű alsóházban (Bundestag) elfogadott törvényeket.

A vasárnap késő este nyilvánosságra hozott, nem hivatalos végeredmény szerint Alsó-Szászországban az eddig egyedül kormányzó szociáldemokraták 33,4 százalékos eredményükkel a háború utáni legrosszabb szereplést voltak kénytelenek elkönyvelni. Az előző választásokon a jelenlegi kancellár, Gerhard Schröder vezetésével 47,9 százalékkal még abszolút többséget tudtak szerezni. A szociáldemokraták Alsó-Szászországban kénytelenek átengedni a kormányrudat a kereszténydemokratáknak, akik 48,3 százalékkal 1982 óta legjobb eredményüket érték el. A liberálisok (FDP), akik 1998-ban még elbuktak az ötszázalékos parlamenti küszöbön, 8,1 százalékkal 1963 óta most teljesítettek a legsikeresebben. A Zöldek 7,6 százalékos eredményt vívtak ki maguknak.
Hessenben a CDU 1946 óta most szerepelt a legfényesebben (48,8 százalék), a szociáldemokraták viszont a legrosszabbul (29,1 százalék). A Zöldek pártja három százalékos javulással a harmadik helyen végzett (10,1 százalék), az FDP a negyediken (7,9 százalék). A tartományban már az előző periódusban is a kereszténydemokraták kormányoztak a liberálisokkal együtt, a most elért abszolút többség birtokában Roland Koch miniszterelnök esetleg a liberálisok nélkül irányítja majd a tartományt.
Egyöntetű vélemény szerint a helyi szociáldemokrata politikusok és pártszervezetek itták meg annak a levét, hogy a szociáldemokraták és a környezetvédők országosan reformokat és modernizálást hirdetnek és próbálnak megvalósítani, de a lakosság tart az áldozatoktól. Az Irak elleni háború ellenzése ezúttal nem hozott pluszpontokat a szociáldemokrata-környezetvédő tábornak. (MTI)