szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megtarthatják a Békelánc elnevezésű, Irak megtámadása ellen tiltakozó országos békedemonstrációt, amelyet a rendőrség korábban nem engedélyezett, ahogyan egy másik, két tibeti személy kivégzése elleni tiltakozást sem. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tudomásul vette a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták által február 9-re, a Hősök terére bejelentett rendezvényét,  ugyanakkor nem engedélyezte a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) korábban ugyanerre az időpontra és helyszínre bejelentett demonstrációját. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tudomásul vette a február 15-ére tervezett Békelánc elnevezésű országos békedemonstráció útvonalát és menetét. Szombaton a rendőrség megtiltotta a Civilek a békéért elnevezésű tömörülés Irak megtámadását ellenző demonstrációjának megtartását. A BRFK indoklása szerint a közlekedés aránytalan sérelmével járt volna a rendezvény; Artner Annamária, az ATTAC Magyarország elnöke, a békedemonstráció egyik szervezője tudatta: a határozat ellen bírósági keresetet nyújtanak be. Második módosított beadványukat - szóbeli egyeztetést követően - tudomásul vette a rendőrség. A résztvevő szervezetek - Zöld Fiatalok, Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, Humanista Mozgalom, Magyarországi Iraki Ellenzék - szimpatizánsai a Műegyetemtől vonulnak az Astoria érintésével az Erzsébet térig.
A BRFK pénteken tájékoztatott arról, hogy megtiltja a VBKE február 9-i rendezvényét, mert annak megtartása a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna, sajtóügyeletese ugyanakkor hétfőn közölte, hogy a Fiatal Baloldal rendezvénye megfelel a gyülekezési jogról szóló jogról szóló törvényben foglaltaknak. A VBKE rendezvényén az Ajtósi Dürer sortól a Felvonulási téren át a Hősök terére vonultak volna a résztvevők. Domokos Endre János, a VBKE ügyvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség arra hivatkozva tiltotta meg a demonstráció megtartását, hogy a téren hétvégenként sok autó parkol, és balesetveszélyes lenne a vonulás közöttük. Az MTI információi szerint a BRFK azért vette tudomásul a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták bejelentését, mert rendezvényükön nem terveztek felvonulást. Gerő Dániel, az MSZP mellett működő szervezet alelnöke még pénteken elmondta: azért jelentették be rendezvényüket a Hősök terére, hogy a VBKE ne demonstrálhasson, mert véleményük szerint "jelenleg nincs megfelelő jogi háttér az ilyen szélsőséges csoportok visszaszorítására". 
A VBKE a II. világháborúban a szovjet csapatok által ostromolt budai Várból 1945. február 11-én kitörést megkísérlő magyar és német katonákra kívánt emlékezni rendezvényén. Az egyesület korábban a budai Várban tervezte megtartani "becsületnapi megemlékezését", de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. közötti kulturális rendezvénye ezt nem tette lehetővé. "Az egyesületnek ez az ötödik elutasított beadványa a becsületnapi megemlékezéssel kapcsolatban" - mondta pénteken a VBKE ügyvivője. Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár korábban kijelentette: a rendelkezésére álló információk szerint az egyesület volt a sződligeti, Fehér karácsony néven rendezett neonáci ifjúsági találkozó egyik szervezője.
A BRFK a Tibetet Segítő Társaság által két tibeti személy halálra ítélése ellen tervezett demonstráció megtartását is megtiltotta szombaton, arra hivatkozva, hogy "a kínai nagykövetség épülete előtt nem fér el száz ember". Hendrey Tibor, a társaság elnöke szerint pénteken a BRFK személyes egyeztető tárgyalás után tudomásul vette demonstrációjukat, délután azonban futár útján tiltó határozatot juttattak el szervezetükhöz. (MTI)

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Hogyan takarhatom ki az otthonom a Google Street View-n?

Nyolcmilliárdért épít gyárat a Lenovo Üllőn

Nyolcmilliárdért épít gyárat a Lenovo Üllőn

Ketten indulnak a polgármester-választáson Cserdiben

Ketten indulnak a polgármester-választáson Cserdiben