Rekordnagyságú deficit az USA 2004-es büdzséjében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Főként nagyszabású gazdaságélénkítő és adócsökkentési csomagtervének hatásaként az amerikai elnök rekordszintű, 307 milliárd dolláros hiányt irányoz elő a 2004-es pénzügyi év költségvetési tervében. Demokrata politikusok élesen támadják George W. Bush elképzeléseit.

Bush elnök a kongresszushoz küldött költségvetési tervezetében 2,23 ezer milliárd dollár kiadás mellett 307 milliárd dolláros deficitet vár az idén októberben kezdődő 2004-es költségvetési esztendőre. Az elnöki tervezetben az iraki háborús kiadási előirányzat nem szerepel: az esetleges háború finanszírozásáról a kongresszusnak külön kellene majd döntenie. Bush elnök megfogalmazásában a 2004-es költségvetési tervezet kielégíti az Egyesült Államok előtt álló három nagy kihívás mindegyikét: a terrorizmus elleni harc megnyerését, a belbiztonsági kérdések megoldását és a hosszú távú gazdasági prosperitás megteremtését. A Bloomberg információi szerint az állami kiadások a tervek szerint 30 milliárd dollárral nőnének: 20 milliárdot védelmi kiadásokra és fegyverkezésre, 4 milliárdot pedig a belbiztonság növelésére irányoztak elő.
A dokumentum szerint az amerikai kormány 2003-ban 2,9 százalékos gazdasági növekedést vár, 2004-re 3,6 százalékot jósolnak. A Bush-terv tíz év alatt 670 milliárd dolláros adócsökkenést tesz lehetővé szövetségi szinten, ennek azonban ára van: a nagy bevételkiesések miatt az amerikai költségvetés rekord méretű hiánnyal zárhat 2004-ben. Demokrata politikusok élesen kritizálják a költségvetési tervezetet, furcsállva, hogy míg nem jut pénz az oktatás és az egészségügy fejlesztésére, a Bush elképzeléseiben szereplő osztalékadó eltörlésével komoly jövedelemben részesítenék a gazdagabb befektetőket. A költségvetési javaslat - amely a Columbia tragédiája előtt készült - 3 százalékkal, 469 millió dollárral növelte volna a NASA támogatását 2004-ben.
Bírálják Bush 674 milliárdos gazdaságélénkítő csomagját