Szlovákia: felfüggesztette a vasutassztrájkot a bíróság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pozsonyi kerületi bíróság hétfőn este előzetes intézkedéssel elrendelte, hogy az országos vasutassztrájkot a vasutasok kötelesek abbahagyni és mindaddig nem folytathatják, amíg megfelelő bírósági eljárás után meg nem születik a végleges ítélet. A szlovákiai vasutasok pénteken este óta tüntetnek, mert február elsejétől az ország 25 szárnyvasútján megszüntették a személyforgalmat.

Szlovákiában vasárnaptól hatályba lépett a 25 regionális szárnyvasút személyforgalmának megszüntetéséről szóló döntés, és ezzel egyidőben folytatódott az országos vasutassztrájk. A több százezer ember mindennapi életét közvetlenül érintő 25 szárnyvasutat pótlandó csupán három vonalon indítottak autóbuszjáratot. A 22 vonalon a vasúttársaság legfeljebb abban az esetben lenne hajlandó felújítani a forgalmat, ha a veszteségeit a megyei önkormányzatok finanszíroznák. Ennek kicsi a valószínűsége, hiszen az önkormányzatok csak a közelmúltban jöttek létre, pénzük kevés, hajlandóságuk pedig annál is kevesebb.
Pavol Prokopovics közlekedési miniszter korábban kijelentette: ha a sztrájknak nem vetnek véget, a vasút rövidesen csődöt jelenthet, az ország gazdasága pedig összeomlik, mert az ipari nagyvállalatok a vasút nélkül nem tudnak talpon maradni, nyersanyagkészleteik órákon, napokon belül elfogynak. Szlovákia legnagyobb olajfinomítója, a pozsonyi Slovnaft, melynek részvényei zömmel a magyar Mol Rt. tulajdonát képezik, vasárnap már közúti tartálykocsikkal szállította az üzemanyagot a töltőállomásaira. A vállalat Magyarország, Ausztria, Lengyelország irányába teljesen, Csehország felé pedig részben leállította az exportszállításait, egyszersmind jelezte: az exportelmaradások és a szállítási költségek megnövekedése miatt a társaság naponta 80 millió korona kárt kénytelen elszenvedni. A sztrájk kezdete óta a közúti autóbusz-közlekedés is nehézkesebbé vált: a buszok zsúfoltak és nem megerősített forrásokból úgy tudni, hogy a buszvezetők sztrájkja sem zárható ki.
Jóllehet Mikulás Dzurinda miniszterelnök szombaton még határozottan elzárkózott a tárgyalások elől, hétfőn tizenegy órakor mégis asztalhoz ült Ivan Saktorral, a Szakszervezeti Szövetségek elnökével és Jozef Kolárral, a Munkavállalók Szövetségének alelnökével. Hármójuk alig fél órás tárgyalását követő sajtótájékoztatója mindössze egy percig tartott, az egyedül megszólaló kormányfő csupán annyit mondott, hogy mindent megtesznek a lehetséges kompromisszum érdekében.
 A vasutasok múlt hét pénteken, este 11 órakor kezdték meg sztrájkjukat: elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy néhány hete bejelentették: február elsejétől az ország 25 szárnyvasútján megszüntetik a személyforgalmat, aminek következtében több száz vasutast elbocsátanak. A rendkívüli mértékben eladósodott Szlovák Vasutak (ZRS) a szárnyvasutak megszüntetésével csak néhány milliót takarít meg, de ezzel országszerte több tízezer ingázó és bejáró diák utazási feltételeit lehetetlenítik el. (MTI)