Németország átvette a Biztonsági Tanács elnökségét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Németország vette át hétfőn február hónapra az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) elnöki tisztét, egy olyan kritikus időszakban, amikor az Egyesült Államok várhatóan fokozza nyomását a testületre az Irak lefegyverzését célzó katonai akció támogatása érdekében.

Günter Pleuger, az Egyesült Államok Irak elleni katonai akcióját erőteljesen ellenző Németország állandó ENSZ-képviselője keddre sajtóértekezletet hirdetett, amelyen körvonalazni kívánja a német BT-elnökség egy hónapjának napirendjét.
Diplomáciai források szerint a világszervezetben dolgozó német diplomatákat zavarba hozta George Bush amerikai elnök múlt keddi bejelentése, amely szerint Colin Powell amerikai külügyminiszter február 5-én, a BT-tagjai előtt bemutatja azokat az amerikai bizonyítékokat, amelyek rávilágítanak az iraki fegyverkezési programról szóló bagdadi jelentésben szereplő valótlanságokra. Günter Pleuger eredeti terveiben csak az szerepelt, hogy az iraki fegyverzetellenőrök vezetői - Hans Blix és Mohamed el-Baradei - február 14-én újabb beszámolót tartanak a testület előtt iraki vizsgálódásaikról. Powell szerdai fellépése feltehetőleg háttérbe szorítja az ellenőrök beszámolóját, s e dokumentum mindenképpen nagy jelentőséggel bír majd egy újabb határozat meghozatalánál.
A Biztonsági Tanács elnöki tisztét a testület 15 tagállama ABC-rendben, havi váltásban tölti be. A német BT-elnökség egybeesése az iraki válság kiéleződésével éles reflektorfénybe helyezi az iraki politikával kapcsolatos német-amerikai ellentéteket. Gerhard Schröder német kancellár háborúellenes programmal nyerte meg szeptemberben újra a választásokat, és azóta is határozottan szembeszáll az Egyesült Államok háborús nyomásával. (MTI)