Hóesésben ingyenes fővárosi tömegközlekedést akar a Fidesz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szerint ingyenessé kellene tenni a tömegközlekedést azokon a napokon, amikor a hó miatt ellehetetlenül a budapesti forgalom. A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV Rt.) számára ez naponta tízmillió forintos kiesést jelentene; a fővárosi MSZP és SZDSZ szerint szakmailag indokolatlan, pénzügyileg pedig kivihetetlen a Fidesz javaslata.

A BKV Rt. szerint jelentős többletkiadást eredményezne az üzemanyag-fogyasztás és az egyéb járulékos költségek növekedése, s kapacitásukat akkor sem tudnák a sokszorosára növelni, ha mégis lenne olyan szervezet, amely vállalná a BKV Rt. által ingyenesen nyújtott szolgáltatás fedezetét. A havazás miatt kialakult közlekedési helyzetben a legforgalmasabb vonalakon sűríti járatait a BKV, ám "minden további intézkedés financiális nehézségekbe ütközne" - áll a társaság közleményében, amelyet a Fidesz javaslatára reagálva adtak ki.


A fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció szabad kezet adna a főpolgármesternek abban, hogy egy-két napig, amíg a közterület-fenntartó rt. el nem takarítja a havat az utcákról, ingyenessé tegye a tömegközlekedést - jelentette be Kupper András frakcióvezető-helyettes.  Az intézkedés szerintük többszörösen pozitív hatást eredményezne, általa elérhetnék, hogy sok autós inkább a BKV járműveit válassza. Előny származna abból is, hogy kevesebb lenne a hóban elakadt személygépkocsi, és így a közterület-fenntartó vállalat zavartalanul végezhetné az utak takarítást. A Fidesz-MKDSZ-frakcióelképzeléseiről kész akár a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén is szavazni; amikor a testület elé kerül a BKV tarifaügye, meg is teszik javaslatukat - közölte Kupper.


Szakmailag indokolatlan, pénzügyileg pedig kivihetetlen a Fidesz javaslata, hogy a téli hóesések idején legyen ingyenes a fővárosi tömegközlekedés - jelentette ki Vajda Pál főpolgármester-helyettes a fővárosi Fidesz-MKDSZ-frakció indítványára reagálva. Vajda szerint Budapest jelenlegi közlekedési feltételei mellett 24 órára van szükség ahhoz, hogy a "városi cselédség" a rendelkezésre álló 100-120 munkagéppel és a jelenleg is dolgozó 700 hóeltakarítóval megtisztítsa a főútvonal-hálózatot. A főpolgármester-helyettes szerint igen "agyafúrt" a fideszesek ötlete: aki reggel a hóesés észlelése után is gépkocsijába ült, az akkor sem hagyná otthon autóját, ha ingyenessé teszik a tömegközlekedést - vélte Vajda Pál, aki felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg komoly finanszírozási gondok vannak a BKV Rt.-nél, ami szintén akadálya lehet az ingyenességnek. Bőhm András SZDSZ-frakcióvezető a fideszes javaslatra csupán annyit jegyzett meg, hogy e logika szerint a fővárosnak a nyári nagy melegben a vízibuszok, télen a villamosok közlekedését kellene ingyenessé tennie, ha pedig esik az eső, akkor minden budapestinek egy esernyőt kellene adni. (MTI)