Harminc centiméteres hó várható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint az éjszaka folyamán az ország nyugati felében további 10-15 centiméter hó eshet, keleten 25-30 centiméterre lehet számítani. Elzárt település nincs az országban, de a havazás folytatódik szerdán is: a keleti országrészben további 20 centiméternyi hó hullhat.

A meteorológiai előrejelzés szerint megerősödik a szél, amelynek nyomán főként az Alföldön és Borsod megyében hófúvásokra kell számítani, a szél helyenként elérheti az óránkénti 100 kilométeres sebességet. A havazás országszerte folytatódni fog, Veszprém megye egyes részein, valamint a Bükkben és a Mátrában  a hó vastagsága már eléri a harminc centimétert. 
Budapesten a fő- és a tömegközlekedési útvonalakat száz munkagéppel szórják, ekézik. A BKV minden autóbusza jár, a villamosforgalomban néhol fennakadásokat okoz a váltók eltömődése; a menetidő általában hosszabb a szokásosnál. Egyes meredekebb budai utcákon akadozik a forgalom, sok helyen dugók alakultak ki, az autósok a hóbuckáktól nem tudnak ki- és beállni a járdák melletti parkolóhelyekre. 
A közúti közlekedés országszerte lelassult, az utak burkolata havas, latyakos. Az M7-es és az M3-as autópálya vonalán is folyamatosan esik a hó, a burkolat mindenütt hókásás, latyakos. Sok helyen késnek a buszok, és egyes szakaszokon a vonatok is. Az erősödő havazás ellenére továbbra is járható valamennyi Budapest környéki út. Pest megyében annak ellenére, hogy a forgalom lelassult, több baleset, koccanás, halálos kimenetelű ütközés történt. Fejér megyében, a hótakaró vastagsága elérte a 10-15 centimétert. Veszprém megyében egyelőre minden út járható, de az alsóbbrendű útvonalakon egyre nehezebb a közlekedés, és lelassult a forgalom a hóval, hókásával borított 8-as főúton is.
   
Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén, a Bódva és a Sajó völgyében lévő utakon jelentősen lelassult a közlekedés, de nehézkes a haladás Nógrád megyében is. Békés megyében a délutánra intenzívvé vált havazás egyelőre nem okoz gondot a közlekedésben, mert a hőmérséklet meghaladja a plusz két Celsius fokot, ezért a hó letapad az utakra, így a szél nem tud torlaszokat építeni. (MTI)
Hóesésben ingyenes fővárosi tömegközlekedést akar a Fidesz
Intenzív havazás az ország középső részén