szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ma véget ért 34. Magyar Filmszemle rendezői fődíját a Magyar szépség című filmjéért Gothár Péter, a legjobb első filmért járó díjat Fazekas Csaba, a  Boldog születésnapot! rendezője kapta. A kísérleti és kisjátékfilmek között Ujj Mészáros Károlyé a fődíj a Gumiember című munkáért, a dokumentumfilmek között Almási Tamás rendezése, Az út vége lett a fődíjas.

A játékfilmek díjairól a játékfilmes zsűri döntött, amelynek elnöke Radnóti Sándor esztéta, tagjai Fekete Ibolya rendező, Janisch Attila rendező, Kende János operatőr és Molnár György rendező voltak.
A Magyar Rendezők Céhe által Simó Sándor emlékére alapított, elsőfilmesnek adható rendezői díjat, továbbá a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját Fliegauf Benedek kapta Rengeteg című munkájáért. Kollektív alkotói díjat kapott a Jött egy busz... gárdája; a film öt fiatal rendező, Schilling Árpád, Mundruczó Kornél, Török Ferenc, Pálfi György és Bodó Viktor egy-egy rövidfilmjéből áll.
A legjobb női alakítás díját Ónodi Eszternek ítélte a zsűri a Boldog születésnapot! című filmben nyújtott alakításáért, a férfiak között Mucsi Zoltán lett a legjobb a Liliomfiban eljátszott szerepért. A legjobb karakterszínésznek járó elismerést Kovács Lajos kapta.
A legjobb forgatókönyvnek járó díjat Szilágy Andornak adta a zsűri a Rózsa énekei című filmért, ugyanezt a fiatalok mezőnyéből Dyga Zsombor és Lovas Balázs kapták a Tesó című munkájukért.
A kísérleti- és kisjátékfilm kategória zsűrijét Tímár Péter és Fésős András rendező, valamint Kövesdy Gábor kritikus alkották. A fődíjat Ujj Mészáros Károlynak ítélték oda a Gumiember című filmért.
A nem fikciós filmek kategóriájának zsűrije, Dárday István rendező, Jankura Péter operatőr és Pritz Pál történész Almási Tamásnak ítélte a fődíjat, Az út vége című filmjéért.

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól