Megbuktak a brit felsőház megreformálásának tervei

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit parlament felsőházának átalakítására kidolgozott összes változat megbukott a londoni alsóház kedd éjszakába nyúló maratoni voksolásán. A képviselők elé került módosítási változatok - amelyekről szabadon, pártkötöttség és frakcióelőírások nélkül szavazhattak - a teljes mértékben választott, illetve a teljes mértékben kijelölés útján kialakított Lordok Háza között nyolc lehetőséget tartalmaztak, de egyik sem kapta meg a többséget.

Tony Blair munkáspárti kormányfő a kijelöléssel létrehozandó, "felülvizsgálati" joggal felruházott - vagyis jogköreiben alaposan megkurtított - felsőházat pártolta, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a választott képviselőkből álló alsóház törvénykezési munkáját az anakronisztikus lordok háza ne bonyolítsa rivalizálással. Ezzel az elképzeléssel azonban saját egykori külügyminisztere, Robin Cook, az alsóházi munkáspárti frakcióvezér szállt szembe, aki a demokrácia szempontjait hangoztatva teljesen, vagy legnagyobb részt választott felsőházat szorgalmazott. A kormányzó Munkáspárt balszéléről érkezett egy olyan módosítási javaslat is, amely a lordok házát egyszerűen megszüntette volna, de ezt vetették el a legnagyobb többséggel az alsóházi törvényhozók.
A felsőház átalakítása komoly alkotmányossági manőverezést igényel. A lordok háza az egyedi brit jogrendszer szerint bizonyos körülmények között a legfelsőbb fellebbviteli fórum, egyes jogi esetekben a legfelsőbb bíróság funkcióit is betölti. A lordok házának mindenkori elnöke, a lordkancellár a gyakorlatban az igazságügy-miniszter és a legfőbb bíró funkciójának elegyét tölti be.
A keddi szavazással kialakult helyzetet február végén tekinti át az alsó- és a felsőház tagjaiból alakult reformbizottság.
Korábban: Felsőházi tagságuk elvesztése miatt perelnek a lordok