Izrael: Saron kap kormányalakítási megbízást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Móse Kacav izraeli államfő Ariel Saron leköszönő jobboldali miniszterelnököt fogja felkérni kormányalakításra - jelentette be csütörtökön az izraeli elnöki hivatal szóvivője. Közben az izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud tömb egyesülési megállapodást kötött Nátán Saranszki volt szovjet rendszerbíráló pártjával.

"Kacav elnök, miután befejezte a knesszet (törvényhozás) különböző frakcióival folytatott tájékozódó megbeszéléseit, úgy határozott, hogy Saront bízza meg a következő kormány megalakításának feladatával" - mondta Adár Aviszár szóvivő. Az államfő hivatalosan vasárnap kéri fel Saront a kormányalakításra. A megbízástól számítva 42 nap áll Saron rendelkezésére, hogy megszerezze a knesszet jóváhagyását miniszterelnöki kinevezéséhez és kormánya számára.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Saron tovább marad hatalmon, mint Arafat?
Közben csütörtökön az Ariel Saron izraeli miniszterelnök vezette jobboldali Likud tömb egyesülési megállapodást kötött Nátán Saranszki volt szovjet rendszerbíráló pártjával. A főleg az orosz bevándorlók érdekeit képviselő Jiszrael Ba’Alija (Bevándorlással Izraelért) két mandátumával együtt a Likud tömörülés a parlamenti helyek egyharmadát tudhatja magáénak. Az egyesülési megállapodás után Saron közölte, hogy cserébe a Jeruzsálem és a diaszpóra ügyeivel foglalkozó miniszter posztját ajánlotta fel Saranszkinak. A Likudban kritizálták Saront, amiért miniszteri posztot ajánlott fel egy ilyen kis párt fejének. A kormányalakításhoz Saronnak relatív többségre van csupán szüksége a knesszetben, míg az új kormány - bizalmatlansági indítvány útján való - megbuktatásához abszolút többség (legalább 61 képviselő) kell.
Ariel Saron izraeli kormányfő Amram Micnával, az Izraeli Munkapárt elnökével folytatott hétfői megbeszélésén döntő fontosságúnak nevezte, hogy az ország két legnagyobb pártja széles társadalmi alapon nyugvó kormányban egyesítse erőit „egy olyan időszakban, amikor Izrael súlyos biztonsági és gazdasági nehézségekkel szembesül”, az Izraeli Munkapárt elnöke azonban határozottan visszautasította Saron ajánlatát. Micna a választási hadjáratban mindvégig hangsúlyozta, hogy nem fog csatlakozni egy olyan kormányhoz, amelyet Saron és "héja" Likud pártja vezet.
A Likud párt a palesztin népfelkeléssel szembeni keménykéz politikáját alkalmazva fölényes győzelmet aratott a január végi választáson, 19 képviselői helyről 38-ra növelve mandátumai számát a 120 fős törvényhozásban, miközben a békepárti Izraeli Munkapárt - az ország második legerősebb pártja - a legrosszabb eredményét érte el azóta, hogy egy évtizede megindította a béketárgyalásokat a palesztinokkal. (MTI)