Lavinaveszély a francia Pireneusokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz éve nem látott mértékű, súlyos lavinaveszély állt elő a francia Pireneusokban, ahol a hét eleje óta átlagban egy méter magas hótakaró hullott le.

A viharos erejű szélrohamok miatt helyenként kétméteres magasságban halmozódott fel a megfagyott csapadék, emiatt a hegyláncolat valamennyi térségében bármikor jelentős hóomlásra kell számítani. Az ítéletidő miatt a meteorológiai szolgálat helikopterei sem szállhatnak fel, s így egyelőre nem tudnak mesterségesen lavinát előidézni, ami pedig kiszámíthatóvá tenné a veszélyt.
Szerdára virradóra egy százfős üdülőcsoportot kellett  kimenekíteni a Keleti-Pireneusokból két hegyvidéki falucskába. A csoportot két autóbusszal, csendőrök és tűzoltómentők kíséretében szállították biztonságba a Pireneusok oldalában lévő téli üdülőfaluból. Az Olaszországgal szomszédos Savoie megyében hétfő délután óta nem találják azt a négy fiatalból álló csapatot, amely snowboardozni indult az Alpok lankáin, de a hózivatarban nyomuk veszett. A mentőalakulatok még nem adták fel a reményt. (MTI)