Amerikai politikusok élesen bírálják az USA Irak-politikáját ellenző európai államokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy kategóriába sorolta Németországot Líbiával és Kubával - az Irak elleni amerikai katonai fellépésben való részvétel elutasítása miatt - Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Németországot és Franciaországot kritizálta élesen az Egyesült Államok berlini nagykövete is. Raffarin francia minszterelnök pakisztáni látogatásán ugyanakkor megerősítette: országa nem akar háborút.

Rumsfeld szerdán egy kongresszusi meghallgatáson egyazon csoportban említette a három országot, amelyek kizárják a háborúban való részvételt, s a háború utáni újjáépítés támogatását is. "Úgy gondolom, Líbia, Kuba és Németország azok, amelyek értésre adták, hogy semmilyen tekintetben sem akarnak segíteni" - mondta a védelmi miniszter, aki azonban a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint más országot itt nem említett, így például a Washington által terrorista kapcsolatokkal vádolt Iránt, Szíriát, Szudánt vagy Észak-Koreát sem. 
   
Rumsfeld a közelmúltban tett egyik kijelentésével már nagy vihart kavart az öreg kontinensen, amikor a "régi Európa" jelképének minősítette az Irak elleni háborút ellenző Franciaországot és Németországot, azt hangoztatva, hogy a kontinens hatalmi súlypontja már Kelet-Európa felé, a NATO új és leendő tagjai felé tolódik el.
Az Egyesült Államok berlini nagykövete súlyos szemrehányásokkal illette Németországot az iraki válságban tanúsított magatartásáért a Berliner Zeitung című német lap csütörtöki számában. Daniel Coats nagykövet sejteni engedte, hogy a berlini kormány magatartásának gazdasági következményei lehetnek Németországra nézve. Nyilatkozata szerint a német szövetségi kormány és Franciaország magatartása csak növeli a katonai beavatkozás valószínűségét, mert hangos ellenkezésük rontja az arab országra gyakorolt nyomás hatásfokát. "Elvárjuk egy baráttól és szövetségestől, hogy legalább ne akadályozzon bennünket" - mondta az amerikai nagykövet.

Franciaország semmit sem változtatott Irakkal kapcsolatos álláspontján, vagyis nem akar háborút - jelentette ki csütörtökön a dél-indiai Bangalorban Jean-Pierre Raffarin francia kormányfő néhány órával azt követően, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter vádbeszéddel felérő értekezést tartott szerdán az ENSZ Biztonsági
Tanácsában. Raffarin - aki háromnapos látogatásra érkezett Indiába -mindamellett hangoztatta azt is: Párizs szükségesnek tartja, hogy Irak semmisítse meg elrejtett tömegpusztító fegyvereit, de szerinte "vannak más módszerek is,  mint a háború, amely csak a legvégső eszköz lehet". Raffarin leszögezte azt is, hogy a világ közösségének egységesnek kell lennie ebben a folyamatban, amelyben az ENSZ BT-nek minden körülmények között meg kell őriznie kulcsszerepét. "Ez az a hely, ahol a döntéseket meghozzák" - hangoztatta. (MTI)
Szemle Háború Irak ellen: választóvonal a régi és az új Európa között?
Hírek Annan szerint még elkerülhető a háború; folytatódik az amerikai csapatösszevonás
Hírek BT-ülés: Powell szerint Irak rejtegeti fegyvereit