Észak-Korea újraindítja nukleáris berendezéseit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Észak-Korea hivatalosan bejelentette, hogy újraindítja nukleáris berendezéseit, amelyeket normális ütemben, kizárólag áramtermelés céljából fog üzemeltetni. A Fehér Ház szerint az ország hátrafelé halad a történelemben.

A KCNA állami hírügynökség szerint egy meg nem nevezett észak-koreai külügyi szóvivő elmondta: Észak-Korea "már korábban ünnepélyesen kijelentette, hogy nukleáris tevékenységét békés célokra korlátozza".  A külügyi szóvivő bírálta, hogy az Egyesült Államok az észak-koreai nukleáris problémát az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte, és hangsúlyozta: ha a BT nem utasítja el az ezzel kapcsolatos amerikai politikát, akkor elveszíti pártatlanságát, Észak-Korea nem fogadja el döntését.
A phenjani bejelentésre reagálva Ari Fleischer amerikai elnöki szóvivő úgy vélekedett, hogy "Észak-Korea hátrafelé halad a történelemben, és az elszigeteltséget választja". A Fehér Ház szóvivője szerint Phenjan nem használja ki az iraki válságot, "Észak-Koreának már a '90-es években is szokása volt ilyen lépésekhez folyamodni, Iraktól függetlenül". (MTI)