Havazás: száznyolcvannál több elzárt település; Medgyessy az érintett térségekbe utazik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Száznyolcvannál több települést nem lehet megközelíteni országszerte, a mellékutak jelentős része járhatatlan; a legkritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Miskolcra utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről.

A legkritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több mint száz települést zárt el a külvilágtól a hó. Fejér megyében több mint ötven, Veszprémben csaknem harminc település megközelíthetetlen. Csütörtök délben lezárták a bajai Duna-hidat, Fejér megyében pedig számos főútszakaszra tilos ráhajtani. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bokortanyák megközelíthetetlenek, egyes főutakon rendőri és hóekés felvezetéssel, konvojban lehet csak haladni. Az elzárt településekre csak a kotrógépek, katonai járművek segítségével tudnak bejutni a mentők és az áruszállítók. Borsodban azonban már arra is volt példa, hogy kutyák húzta szánnal vittek élelmiszert és ivóvizet egy tanyán élő idős házaspárnak.
Az utakat országszerte folyamatosan takarítják, de a helyenként viharos erejű szél újra és újra hóval borítja be a megtisztított területet. A hótorlaszok esetenként 300 méter hosszúak, magasságuk pedig a 1,5-2 métert is eléri. Az utakon elakadt járművek jelentősen hátráltatják a hóekék munkáját, a keresztbefordult kamionok miatt gyakran hosszú autósorok alakulnak ki. A hóban rekedtek kiszabadítására több helyen igénybe vették a honvédség segítségét. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtöki ismertetése szerint a Magyar Honvédség eszközállományával és több száz katonával áll készenlétben.
Országszerte késnek a vonatok, a járatok átlagosan 20-30 perccel maradnak el a menetrendtől, de előfordulnak 100 perces késések is. Ferihegy rendben indítja és fogadja a repülőgépeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hótakaró vastagsága a keleti megyékben várhatóan csupán 1-1,5 centiméterrel növekszik csütörtök estig. Péntek délutánig további hószállingózás várható, péntek délutántól érezhetően gyengül majd a szél, nyugodt, de hideg időjárás várható, legfeljebb hószállingózással. A szakemberek a hónap közepéig nem számítanak enyhülésre.
 
"Garantáljuk, hogy a gyógyszerek és az élelmiszerek azokra a településekre is eljutnak, amelyek el vannak zárva a külvilágtól" - hangsúlyozta Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön, miután megbeszélést folytatott a rendkívüli hóhelyzet kapcsán hozott intézkedésekről a belügy-, a környezetvédelmi valamint a honvédelmi miniszterrel. Medgyessy Péter közölte, a kormány pénteken reggel fél 8-kor tartja ülését, 9-kor pedig vonattal Miskolcra utaznak, hogy a térségben tájékozódjanak a havazás kapcsán hozott intézkedésekről, illetve a vélhetően kialakuló árvízhelyzetről. A kormányfőt elkíséri Lamperth Mónika belügyminiszter, Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, valamint Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Kóródi Mária közölte, hogy a szaktárcánál már folyik a felkészülés az esetleges árvízhelyzetre.  A miniszterasszony elmondta: a Tisza vízgyűjtő területén rendkívüli a helyzet, a hómennyiség kétszerese az átlagosnak, ezért az olvadás megindulásakor komoly belvízveszélyre kell számítani. (MTI)
Hírek Havazás: útlezárások, kamionstop, iskolai szünet