A Fővárosi Főügyészség szerint újfasiszta a Vér és Becsület

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vér és Becsület egyesület törlésére irányuló keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra a Fővárosi Főügyészség (FF), amely szerint a szervezet - bejegyzésekor kinyilvánított céljaitól eltérően - újfasiszta eszméket követ.

Borbély Zoltán, a FF szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére elrendelt vizsgálat megállapította: a 2001 februárjában alapított és 2002 májusától közhasznú szervezetként nyilvántartott egyesület egyértelműen alkotmányellenes céllal működik. Kijelentette: a vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kinyilvánított kulturális céloktól eltérően az egyesület tagjai vállaltan újfasiszta eszményeket követnek, amelyek ellentmondanak a Magyarország által is aláírt 1947-es párizsi békeszerződésben foglaltaknak. Borbély Zoltán arra is utalt, a Vér és Becsület működése során nem felelt meg bizonyos formai követelményeknek sem.
   
A Vér és Becsület először a budai Várba, majd a budapesti  Andrássy úton vonulva a Hősök terén akart "becsületnapi" megemlékezést tartani február 9-én, de a Várban az önkormányzat kulturális eseményre hivatkozva, a rendőrség pedig több alkalommal - a közlekedés akadályoztatása címén - elutasította a szervezet kérelmét.

Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő politikai államtitkár korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a rendelkezésére álló információk szerint a Vér és Becsület volt a sződligeti, Fehér karácsony néven rendezett neonáci ifjúsági találkozó egyik szervezője.
Korábban   Újhelyi István  MSZP-s képviselő levelet intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, amelyben egyebek között arra volt kíváncsi, hogyan engedhették meg annak idején a Vér és Becsület neonáci szervezet bejegyzését és miként válhatott közhasznúvá az egyesület. Válaszlevelében Polt Péter hangsúlyozta: az ügyészségnek nincsenek eszközei annak hivatásszerű felkutatására, hogy hány és mely társadalmi szervezet működhet alkotmányellenes tevékenységet támogató fedőszervként, ez a Nemzetbiztonsági Hivatal feladata. A levél szerint a Vér és Becsület Ifjúsági Kulturális és Hagyományőrző Egyesület nyilvántartásba vétele jogszerű volt. (MTI)
Hírek A Vér és Becsület a Hősök terére vonulna