szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa változatlanul 6,5 százalékos szinten hagyta az irányadó kamatszintet, ám a korábbi 4,6 százalékról 5,2 százalékra növelte 2003 decemberére éves inflációs prognózisát. A 2004-es előrejelzést ezzel szemben a korábbi 4,2 százalékról 4 százalékra mérsékelték.

Korábban az MNB a 2003. évi éves átlagos inflációt 4,6 százalékra prognosztizálta, ám Járai Zsigmond jegybankelnök nemrégiben jelezte, hogy az MNB az inflációs célkitűzések közül a 2004-est tekinti elsősorban irányadónak, mivel az idő rövidsége miatt a 2003-as inflációs folyamatokra gyakorolható jegybanki hatás már "igen korlátozott lehet". Gazdasági elemzők már ezt megelőzően azt prognosztizálták, hogy az MNB kénytelen lesz felemelni az idei évre szóló inflációs célkitűzését, mivel a nagy ütemű bérkiáramlások és a költségvetés expanziója magas keresleti hatást fejt ki a gazdaságban. A jegybank ráadásul január közepén kénytelen volt 2 százalékponttal, 6,5 százalékra mérsékelni az irányadó kamat szintjét a forint elleni spekulációs roham miatt, így az alacsonyabb kamatok sem segítik az infláció további csökkenését.
Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
5 százalék felett a januári 12 havi infláció?
"A Monetáris Tanács változatlanul kitart amellett, hogy a lehető legrövidebb időn belül el kell érni az árstabilitást Magyarországon, és a dezinflációhoz minden monetáris eszközt fel kell használni, ám nincs szükség a monetáris kondíciók szigorítására - mondta Járai Zsigmond hétfőn. A jegybank elnöke szerint a szigorítás azt eredményezhetné, hogy a forint árfolyama újra elérné az intervenciós sáv erős szélét, ugyanakkor az idén már nem lenne jobb az inflációs mutató. A sáveltolás jelenleg nem kérdés - nyomatékosította Járai, aki szerint a megemelkedett devizatartalék nem jelent kockázatot az MNB számára, annak magasabb szintjével nem foglalkozik a jegybank.
A 2004. év végi 4 százalékos inflációt a jelenlegi körülmények figyelembe vételével - 31,2 dollár hordónkénti olajárral, illetve 245 forintos euróárfolyammal - prognosztizálja a jegybank. Járai kiemelte, hogy az olajár igen jelentős bizonytalansági tényező, és megjegyezte, hogy az MNB-nek továbbra sincs kijelölt árfolyamcélja; ugyanakkor elismerte, a spekuláció miatt igen veszélyes az árfolyamot a sáv szélén tartani. Járai nem tartja kizártnak, hogy a forintárfolyam a jövőben ingatag lesz, aminek "káros hatásai lehetnek", a kamatszint pedig az árfolyam esetleges későbbi stabilitása mellett is ingatag maradhat. (MTI)
Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Kétezernél több kistelepülésnek jut szociális tüzelő

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Szalai Ádám miatt sztrájkba léptek a Mainz focistái

Meghalt a világhírű sanzonénekesnő, Juliette Gréco

Meghalt a világhírű sanzonénekesnő, Juliette Gréco