Brazília: drasztikus megszorítás a költségvetésben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Brazília új, szocialista párti kormánya drasztikus pénzügyi szanálási programot jelentett be: az idei költségvetés kiadásait további 14 milliárd reallal (4 milliárd euró) csökkentik. A kiadáscsökkentés nem érinti a szociális programokat.

Luiz Insscio Lula de Silva elnök kormánya már a múlt héten indítványozta a takarékoskodást, azután, hogy a kormány az elsődleges - adósságszolgálat nélkül számított - költségvetési többlet GDP-arányos célszámát fél százalékponttal, 4,25 százalékra emelte. Ezáltal 70 milliárd real (20 milliárd euró) bevételtöbblettel számolnak, amelyet adósságtörlesztésre fordítanak. Arról, hogy mely területeket érinti a döntés, a következő napokban döntenek.
A szakszervezetek, sőt, egyes kormánypárti képviselők bírálatát a pénzügyminiszter azzal verte vissza, hogy az elhatározott intézkedésekre szükség van a gazdaság stabilizálása érdekében, mert nagy az infláció és a nemzeti valuta leértékelődött. „Brazíliának fel kell készülnie a külföldi tőkebefektetések esetleges visszaesésére és egy Irak elleni háború következményeire” - érvelt Antonio Palocci.
A brazil kormány emellett egy 14 pontos programot is bejelentett a kisvállalkozások és a családi agrárgazdaságok hiteltámogatásának növelésére. (MTI)