Irak: Belgium nem a török, hanem az amerikai követelésekre mondott nemet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Louis Michel belga külügyminiszter kedden kijelentette, hogy Belgium jogosnak tartja Törökország biztonsági igényét az iraki feszültség idején, de az amerikaiak többi javaslatát nem, ezért vétózta meg a NATO-ban Franciaországgal és Németországgal együtt a katonai készenléti intézkedések tervét.

A belga balközép kormány külügyminisztere így magyarázta a kormány megfontolását: „Vétónk nem vonatkozik Törökország biztonságára, amelyet jogos igénynek tekintünk. De (a határozati javaslat) többet kér tőlünk: a Németországban vagy a Balkánon állomásozó amerikai csapatok felváltását. Tehát esetleg csapatokat kellene kivezényelnünk. Márpedig mi még a békés megoldás logikájában gondolkozunk - ha elfogadtuk volna az amerikai kéréseket, már a háború logikájába illeszkedtünk volna, mielőtt még hallhattuk volna a helyszíni ellenőrök második jelentését.”
A külügyminiszter egyebekben az Egyesült Államok hű partnerének nevezte Belgiumot és az európai egység megbontásával vádolta azt a nyolc kormányfőt, köztük Medgyessy Pétert, akik közös levélben kiálltak az iraki kérdés amerikai megközelítése mellett. Michel véleménye szerint az amerikaiak hozzászoktak, hogy mások követik őket, ami pedig nem a leghasznosabb viszony a partnerséghez. A mostani helyzetben Belgium szerint még célszerűnek látszik több időt adni a helyszíni ellenőrzésekre és Iraknak arra, hogy teljesítse a BT felszólítását és szereljen le. Egy háború kiszámíthatatlan következményei megérdemlik a türelmet. Ha viszont az ellenőrök újabb jelentése is negatív lesz Irakra nézve, akkor Michel nem zárta ki, hogy támogatják az Egyesült Államokat.
Korábban George Bush amerikai elnök csalódottságának és értetlenségének adott hangot Franciaország "rövidlátó" politikája miatt, amely szerinte "káros hatással van a szövetségre". Az amerikai elnök mindenesetre kifejezte reményét, hogy Franciaország, Németország és Belgium még meggondolja magát.
Bush elnök hangoztatta, hogy Szaddám Huszein iraki elnök nem tesz eleget leszerelési kötelezettségének és az Egyesült Államok ezért szorgalmazta az U-2 felderítő gépek repülését Irak területe fölött. Az utolsó pillanatban felkínált engedményekkel Bush szerint Szaddám Huszein arra játszik, hogy időt nyerjen. Az elnök megismételte, hogy Szaddám Huszeinnek le kell szerelnie, ha ezt nem teszi meg, akkor az Egyesült Államok fogja őt leszerelni.
Az iraki fegyverzetellenőrök létszámának növelését indítványozó francia-német-orosz javaslatra reagálva Bush kijelentette: ha egy ország leszerel, egy-két ellenőr is meg tudja állapítani, hogy valóban felszámolja fegyvereit. (MTI)
Hírek Irak: Bush szerint a francia vétó káros hatással van a NATO-ra
Hírek Eredménytelenül zárult a NATO-tanácsülés
Hírek Rumsfeld: a NATO-beli patthelyzet nem késleltetheti az Irak elleni amerikai támadást