Nem nevezik ki Doszpotot a vámosok főosztályvezetőjévé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszternek  a vonatkozó rendeletek értelmében nem áll módjában kinevezni Doszpot Pétert a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának főosztályvezetői posztjára. Az MSZP képviselője nem rendelkezik a tisztség betöltéséhez szükséges felsőfokú végzettséggel.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 37.§ 3. bekezdése értelmében a miniszter kivételes esetekben adhat ugyan felmentést a kinevezés korhatárra vonatkozó feltételeinek alkalmazása alól, de a rendelet nem hatalmazza föl arra, hogy eltekintsen a végzettségre vonatkozó előírásoktól, amelyeket a PM 15/1997 (V. 8.) rendelete tartalmaz - áll a döntésről szóló minisztériumi közleményben.
A pénzügyminiszter .- aki a közlemény szerint "nagyra értékeli Doszpot Péter rátermettségét és szakmai tapasztalatait", mindezt személyesen beszélte meg Doszpot Péterrel és levélben tájékoztatta a kialakult helyzetről Arnold Mihályt, a Vám- és Pénzügyőrség országos parancsnokát. 
A volt rendőrnyomozó mandátumára korábbi híradások szerint Veér András pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet volt főigazgatója lett volna a legesélyesebb. Doszpot Péter a 2002-es országgyűlési választáson az MSZP országos listájáról jutott a parlamentbe. Korábban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának csoportvezetője, majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője volt, alezredesi rendfokozattal szerelt le a rendőrségtől. (MTI)