Életfogytiglani büntetést kért az ügyész az oktogoni lövöldözőre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását indítványozta perbeszédében az ügyész a két halálos áldozatot és két életveszélyes sebesülést követelő, az Oktogonnál 2000 nyarán történt lövöldözés büntetőperének keddi tárgyalásán a Fővárosi Bíróságon. A védőügyvéd ugyanakkor legfeljebb csak határozott idejű szabadságvesztést tartana indokoltnak. A bíróság csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését.

Bódi Zsolt ügyében a védő szerint lehetőség lenne a büntetés korlátlan enyhítésére, figyelembe véve a fiú személyiségi zavarait. A vádbeszédében az ügyész a feltételes szabadlábra bocsátás kizárásával alkalmazott életfogytiglani börtönbüntetés  mellett érvelve kifejtette: szakértői vélemények szerint Bódi Zsolt súlyos személyiségzavara nem múlik el; a motiválatlan, megmagyarázhatatlan cselekmények megismétlődhetnek, ezért a társadalom védelmében indokolt a jelenlegi magyar büntetőjogi szankciórendszer legsúlyosabb elemének alkalmazása. Az ügyvéd ugyanakkor azzal érvelt, hogy a vádlott személyiségzavara szakértői vélemények szerint elősegíthette a cselekmény elkövetését, azaz korlátozhatta a vádlottat tette társadalmi veszélyességének felismerésében. A védő szerint enyhítő körülményként jöhet számításba az is, hogy Bódi Zsolt büntetlen előéletű, soha nem került összeütközésbe a törvénnyel, önként megadta magát és a terhére rótt bűncselekményt beismerte.
Bódi Zsolt 2000. július 4-én késő este öngyilkossági szándékkal pisztolyt vett magához. Bement egy VI. kerületi Teréz körúti McDonald's étterembe és egy-másfél méterről fejbe, illetve mellbe lőtt három huszonéves fiatalt, kettőt közülük hátulról, menekülés közben. Az étteremben és környékén lelőtt fiatalok közül ketten a kórházban meghaltak, ketten pedig életveszélyesen megsebesültek. Bódi Zsolt a tett előzményeiről egy korábbi tárgyaláson annyit mondott, aznap összeveszett barátnőjével, öngyilkosság gondolata foglalkoztatta, az Oktogon egyik padjánál három fiatal hangoskodása megzavarta, majd pedig egy "belső hang" irányítása alá került. (MTI)