A Liszt Ferenc tértől a Hősök teréig vonulhat a Civilek a békéért mozgalom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság engedélyezte a Civilek a békéért mozgalom február 15-i, szombati békedemonstrációját.  Medgyessy Péter miniszterelnök korábban reményét fejezte ki, hogy a rendőrség által a korábbi útvonalon nem engedélyezett tüntetésre sor kerülhet majd.

Artner Annamária, a mozgalom egyik szervezője elmondta, hogy a résztvevők szombat délután gyülekeznek a Liszt Ferenc téren, ezt követően az Andrássy úton vonulnak a Hősök terére, az Oktogonig az úttesten, utána pedig a szervizúton. A szervező közlése szerint a Liszt Ferenc téren békefesztivált tartanak.
Artner megerősítette, hogy részt vesznek azon a csütörtöki eszmecserén, amelyre Medgyessy Péter kormányfő hívta meg a mozgalom képviselőit.
A tömörülésnek az Irak elleni esetleges háború miatti tiltakozó megmozdulásra irányuló kérelmét a Fővárosi Bíróság (FB) pénteken elutasította. A szervezet február 15-ére jelentette be rendezvényét, akkor a Liszt Ferenc tértől a Kossuth térig tartó útvonalon. A Civilek a békéért azért fordult az FB-hez, mert a rendőrség korábban megtiltotta a demonstrációt. A rendőrség akkori indoklása szerint a megmozdulás a közlekedés rendjének aránytalan sérelmével járna.
Medgyessy Péter hétfőn levelet írt Simó Endrének, a Civilek a békéért elnevezésű mozgalom szervezőjének. A levélben - a kormányszóvivő tájékoztatása szerint - a miniszterelnök azt írja: "úgy gondolom, hogy az önök és a kormány célja azonos, a béke megőrzése. Ezért tartom fontosnak az önök fellépését, azt, hogy a hazai civil társadalom is csatlakozott a világszerte aktivizálódó békemozgalomhoz" - áll a levélben. A miniszterelnök hangsúlyozza: a kormány alapelve a békés politizálás és a társadalmi párbeszéd. (MTI)