Bin Laden öngyilkos akciókra szólította fel az irakiakat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az esetleges Irak elleni háborúban az Egyesült Államokkal szembeni kemény ellenállásra szólította az irakiakat és általában a muszlimokat Oszama bin Laden terroristavezér abban a hangüzenetben, amelyet az al-Dzsazíra arab nyelvű televízió sugárzott kedd este. Az amerikai külügyminisztérium szerint a felvétel egyértelműen bizonyítja az al-Kaida és az iraki rezsim szoros kapcsolatát, míg Irak szerint csupán amerikai koholmányról van szó.

A többek között a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletért is felelőssé tett bin Laden egyebek között öngyilkos akciókra szólította az irakiakat, hangoztatva, hogy "ez az, ami a legjobban megrémiszti az Egyesült Államokat és Izraelt". A BBC által "gyenge" minőségűnek titulált felvételen a terroristavezér úgy vélte: az Egyesült Államok pszichológiai hadat visel Irak ellen, az irakiakat pedig figyelmeztette arra, hogy nagyszabású bombázásokra kell számítaniuk. Bin Laden saját tapasztalataira építve úgy nyilatkozott, hogy a légitámadásokkal szembeni védekezés leghatékonyabb módja az, hogy hatalmas árkokat ássanak, és álcázzák is azokat.
Bin Laden szerint keresztes háború készül Bagdad - "a muszlimok korábbi fővárosa" - ellen, és ennek célja lenne az is, hogy bábkormányt állítsanak fel Irakban. Az al-Kaida vezetője az interjúban hangsúlyozta, hogy az Irak elleni, az Egyesült Államok által vezetett támadás valójában azt a cél szolgálja, hogy a térségben Izrael javára megváltoztassák a regionális erőegyensúlyt. "Harcolni kell a despoták ellen. Emlékeztetlek titeket arra, hogy a győzelem csakis Istentől származhat" - mondta a terrorista a felvételen.
A BBC megjegyzi, hogy az Oszama bin-Ladennek tulajdonított hangfelvételt éppen aznap közölte le az al-Dzsazíra televízió, amikor a CIA igazgatója, George Tenet figyelmeztette az amerikai vezetőket, hogy az al-Kaida terrorista merényletekre készül az USA-ban és a Közel-Keleten. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Oszama bin Laden hangfelvételről sugárzott beszéde is azt bizonyítja, hogy az iraki rezsim és a terrorhálózat egymásra talált Amerika elleni gyűlöletében. Richard Boucher kedden leszögezte: egyértelmű, hogy az iraki rezsim és a terrorhálózat kapcsolatban áll egymással, és hogy erről Colin Powell amerikai külügyminiszter szilárd bizonyítékokat terjesztett elő február 5-én, az ENSZ Biztonsági Tanácsában.
Az Irak támogatására felszólító, Oszama bin Ladennek tulajdonított állítólagos üzenettel Irak és az al-Kaida között teremtett kapcsolat nem más, mint a Bagdad elleni csapás igazolására szolgáló amerikai koholmány - közölte szerdán egy magas rangú bagdadi illetékes. (MTI)