Banki hitelekre épül a kormány 150 milliárdos Európa-terve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem az adófizetők pénzére, hanem banki hitelekre épül a mintegy 150 milliárdos forrást igénylő  Európa-terv - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök. A parlamentben kedden ismertetett terv egyes részleteiről beszélt Medgyessy a Magyar Televízióban, valamint sajtótájékoztatón Csillag István gazdasági és Németh Imre földművelésügyi miniszter. 

Medgyessy hangsúlyozta: a kormány megőrzi a Széchenyi-terv néhány elemét, ám azokat a részeket nem, amelyek vissza nem térítendő támogatásokkal jártak, mivel az osztogatásnak nincs tárgyilagos mércéje. Hozzátette: a Fidesz-kormány "pofapénzként" osztotta ki ezeket, amit nagyon sok vállalkozó kifogásolt.

Éves szinten 3-4 százalékos beruházásnövekedést jelenthet és mintegy 300 miliárd forintot mozgathat meg az Európa-terv keretében meghirdetett kétéves technológiai felzárkóztatási hitelprogram a kereskedelmi bankok társfinanszírozásával, a saját erővel és a rövid lejáratú hitelekkel együtt  - mondta Csillag István gazdasági miniszter. Hozzátette: a program mintegy 20 ezer új munkahelyet teremthet. A 4-15 éves futamidejű hitelkeret forrásának gazdája a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB), amely a keretből 40 milliárd forintot különít el a kis- és középvállalkozásoknak. A március elején induló konstrukció a technológiai felzárkózásra szoruló magyarországi szempontból nagyobb méretű vállalatok felé, valamint a kis- és középvállalatok felé kínál pénzfelvételi lehetőséget.
   
Mosnier Zsuzsa, az MFB ügyvezető igazgatója elmondta: a program keretében azok a cégek juthatnak hitelhez, amelyek piacképes termékeket gyártanak, vagy erre irányuló beruházást valósítanak meg. A tájékoztatás szerint a finanszírozás aránya a nettó beruházás értékének maximum 75 százaléka. A támogatott hitel nagysága legalább tízmillió, maximum 150 millió forint, a támogatás mértéke pedig a jegybanki alapkamat húsz százaléka.
Az Európa-terv részeként az agrárvállalkozók adósságkonszolidációjának folytatását jelentette be Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Az adósságkonszolidáció harmadik ütemére márciusban lehet majd pályázni. Ez 25 milliárd forintnyi adósságot érint és a kedvezőtlen adottságú térségekben gazdálkodókat kívánják általa segíteni.  Beruházási és forgóeszköz-hitelek részbeni állami átvállalására lesz lehetőség, a háromévesre tervezett program keretében a pályázatokon nyertes gazdálkodók hiteleinek felét fizeti majd vissza az állam. (MTI)